Terrastest Yke-Muoi: rustpunt na wandeling over zeedijk

MODDERGAT

Deze zomer bezoekt Johanna Kommerie iedere week een ander terras in de regio, waarbij ze vertelt over de locatie, de omgeving en ontmoetingen op het terras. Deze week: Yke-Muoi in Moddergat.

Bij temperaturen boven de 25 graden vind je bij Moddergat aangename verkoeling. “Het scheelt een jas”, wordt in de Wâlden wel eens gezegd over de Klaai, en daar wordt op warme dagen veelvuldig dankbaar gebruik van gemaakt. Mensen die uitwaaien op de zeedijk, toeristen die genieten van het uitzicht over het Wad, kinderen die schelpjes zoeken of van de zeedijk af rollen; je ziet het allemaal gebeuren maar de indruk dat het echt druk is? Nee, dat krijg je er niet.

Na een wandeling over de zeedijk ploffen we neer op het terras van Yke-Muoi Kofje & Teedrinkerij. Een terras dat qua ligging niets te wensen over laat, al kijk je misschien liever over de zeedijk dan er tegenaan. Het terras oogt wat simpel. Geen luxe loungebanken of terrasverwarmers, maar gewone stoelen en tafels, gewoon een plek waar je even een lekker kopje koffie komt drinken. Yke-Muoi Kofje & Teedrinkerij is al twaalf jaar een welkom rustpunt voor vele fietsers, wandelaars, toeristen en dagjesmensen. Verschillende fiets- en wandelroutes komen door Moddergat, zoals de Waddentour of de fietsknooppuntenroute. Vaak hebben fietsers er dan al kilometers op zitten, waarbij velen tegen de wind in trappen.

Het is rustig op het terras wanneer wij langskomen. Een man drinkt een kop koffie en leest de krant, zijn honden doen zich tegoed aan vers water. Wij bestellen bij de uiterst vriendelijke gastvrouw een kopje koffie, een kopje thee, oranjekoek, appeltaart en voor de peuter in ons gezelschap een ijsje. We krijgen geen thee uit een zakje, maar losse thee uit een potje. Het gebak wordt geserveerd op ouderwetse schaaltjes met bloemetjes erop. Het assortiment ijsjes is divers, zowel de bekende raketten als suikervrije waterijsjes zijn hier verkrijgbaar.

Pas wanneer we het sanitair bezoeken krijgen we meer te zien van het horecabedrijf. Het sanitair is fris, schoon en modern. De wachtruimte voor het toilet is daarentegen heerlijk ouderwets. Op een plank staan tientallen jaren oude po’s. Het sanitair is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

We kijken nog even om het hoekje van het koffie- en theehuis. Een knus maar gezellig etablissement met interieur in de stijl van vroeger, hier en daar refererend aan de geschiedenis van de visserij van het dorp. Een geschiedenis waar ook voorouders van de eigenaren van Yke-Muoi een rol in hebben gespeeld, zo blijkt. Tijdens de vissersramp van 1883 werd een visser gered op het strand van Schiermonnikoog. Het is de overgrootvader van de eigenaar van Yke-Muoi.

Sfeer: 8

Eten & drinken: 8

Bediening: 9