Bernard Winsemius speelt in Dokkum

DOKKUM

Vrijdag zal het zomerconcert op het carillon en het orgel van de Grote kerk verzorgd worden door organist en beiaardier Bernard Winsemius.

Winsemius’ ouders waren in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken op een boerderij in Ternaard. Hier is Bernard geboren. Na zijn muziekstudie voor orgel, beiaard en theorie ontwikkelde hij zicht toen een der bekendste Bach en Oude Muziek vertolkers op het gebied van historische uitvoeringspraktijken. Naast docentschap op het conservatorium in Amsterdam en Rotterdam was hij stadsbeiaardier van Haarlem en Amsterdam.

Daarnaast ook organist van de Nieuwe Kerk op het beroemde Schonat-Hagerbeer-Duyschot orgel waarop hij destijds ook de trouwdienst van ons koningspaar heeft begeleid in 2002.

Op het carillon van het Dokkumer stadhuis speelt Winsemius vanaf 19 uur muziek van Purcell, Bach, Mozart en de Walzerträumerei van Siegfried Translateur.

Om 20 uur gaat hij op de orgels in de Grote- of Martinuskerk verder met muziek van Bach.

Beide concerten zijn vrij toegankelijk. Voor het stadhuis zijn bankjes waarop men van het fraaie Dokkumer carillon kan genieten.

Het volgende concert is op 27 juli. Dat komt organist-beiaardier Ludo Geloen uit Ieper ( België) een programma van Belgische muziek spelen in Dokkum. Dit in het kader van 100 jaar einde Eerste Wereldoorlog.