Duurzaamheid rode draad tijdens WAT-festival

WESTERGEEST

Een bord gemaakt van de stengels van de rietsuikerplant, een mes van licht hout en een dito vork.

De nieuwe duurzame eetgewoonte bij de boerenbrunch bij het WAT-festival onder Hústernoard vond zaterdag snel ingang.

Het bord mochten de deelnemers als souvenir mee naar huis nemen. “De panne is om mei te nimmen”, zo verwoordde bestuurslid Stef Jorritsma het. In het kader van duurzaamheid werd speciaal stil gestaan bij het gebruik van natuurlijke materialen en waar plastic alsnog nodig was dit bij de bron gescheiden. De boerenbrunch werd muzikaal omlijst door De Bazuin met op de achtergrond een filmisch verslag waarin straat voor straat de huizen en bedrijven in Westergeast, Aldwȃld en De Trieme voorbij kwamen. Het verslag werd onderbroken met foto’s en filmfragmenten uit de aloude sfeer zoals in en rond de kaasfabriek. Sommige oudere bezoekers hebben in een schier verleden meegewerkt aan het pekelen of het plank voor plank omkeren van de kazen. Dankzij een uitgekiende budgetverdeling mochten de deelnemers voor slechts twee euro per persoon aanschuiven bij de brunch. Gebakken scharreleieren oftewel ‘omtoffelaaien’ vormden een van de culinaire attracties. In een blijvend zonovergoten sfeer kon de Meerkamp rond en deels op het water worden georganiseerd. De organisatie blikt met tevredenheid terug op het eerste festival waarbij dorpsbewoners afscheid hebben genomen van hun gemeente Kollumerland c.a. en het nieuwe tijdperk met Noardeast-Fryslȃn hebben ingeluid.