Raadslid Achtkarspelen stapt boos uit vergadering

BUITENPOST - PVV’er Harrie Graansma is donderdag aan het eind van de middag opgestapt bij de gemeenteraadsvergadering van Achtkarspelen. Een aanvaring met burgemeester Oebele Brouwer was er de oorzaak van dat Graansma z’n spullen pakte en de raadszaal in Buitenpost vroegtijdig verliet.

Het geschil ontstond tijdens een discussie over duurzaamheid en energietransitie. Graansma wilde reageren op een bijdrage van de PvdA-fractie en vroeg raadsvoorzitter Brouwer of dat mocht. Indien geen herhaling is dat akkoord, stelde de burgemeester die de PVV’er erop wees dat hij net zestien minuten aan het woord was geweest.

Graansma koos ervoor geen reactie meer te geven. ,,As jo leaver ha dat ik it net doch, dan doch ik dat net. Dat mei ek wol”, sprak hij om vervolgens de vergadering te verlaten. Z’n vertrek leidde tot de nodige verbazing bij andere raadsleden.

Het is, voor zover bekend, de eerste keer dat in Achtkarspelen een politicus de raadsvergadering heeft verlaten vanwege een ordebotsing met de voorzitter. In het verleden zijn wel meerdere raadsleden om andere redenen uit de bijeenkomst gestapt. Onder meer onenigheid of een onvriendelijke sfeer vormden de aanleiding om vroegtijdig de biezen te pakken.