Harkema-Opeinde geeft vervolg aan zege

HARKEMA - Harkema-Opeinde heeft de goede reeks waaraan het bezig is een prima vervolg gegeven. De thuiswedstrijd tegen SC Franeker eindigde in een 2-1 overwinning. Hiermee werden de Harekieten rijkelijk bedeeld.

De groengelen voetbalden een matige partij. Geen moment kwamen de groengelen in de buurt van het niveau dat een week eerder tegen AVC werd behaald. Omdat het uiteindelijk vooral om de punten draait in deze fase van het seizoen, was er niemand aan thuiszijde die hier om maalde.

De wedstrijd was drie minuten onderweg toen de thuisclub een aardige zet in de rug kreeg. Op een meter of twintig van het vijandelijke doel mocht Harkema-Opeinde een vrije trap nemen. Het schot dat Alex van der Tuin loste was hard, maar mistte precisie. Franeker-goalie Dennis Zijlstra verkeek zich volledig op de inzet. Al grabbelend zag Zijlstra de bal over de lijn rollen: 1-0. Een vroege voorsprong werkt niet altijd bevrijdend. Dat bleek ook zaterdagmiddag. Harkema speelde onrustig. Hoewel Franeker ook zeker niet groots speelde, voetbalden de mannen uit de kaatsstad wel iets gemakkelijker. 

In de 40ste minuut liet de ploeg van Willem Schokker zien wat effectiviteit is en sloeg keihard toe. De 2-0 kon volledig op het conto geschreven worden van Daniël Postma. Door goed druk te zetten, met als resultaat het veroveren van de bal, verschafte Postma zichzelf vrije doorgang naar het Franeker-doel. De youngster uit Augustinusga bleef koel en scoorde zijn eerste officiële doelpunt voor het Harkemaster vlaggenschip. Een minuut voor de pauze kwam er een tegenslag. Op een metertje of vijf vanaf de cornervlag kregen de gasten een vrije trap te nemen. Willem van Duijn bracht deze voor het doel, waar Gert Rijpstra met een stuit raak kopte. Geen 2-0 maar 2-1 bij rust. Toen Jeffrey Guertin vijf minuten na de thee een pegel losliet die door keeper De Graaf over de deklat werd getild, werd duidelijk dat Harkema nog een lange tweede helft stond te wachten. Franeker drong aan maar grote kansen bleven uit. In de 91ste sloeg de Harkema-supporters de schrik nog even om het hart. Een hoekschop van Rowan de Vries caramboleerde via de vuist van keeper De Graaf gevaarlijk richting kruising. Het geluk was aan de zijde van de gastheren. De bal spatte via de lat over.

Hoewel er theoretisch nog van alles mogelijk is, lijkt Harkema door de zege gevrijwaard van degradatiezorgen. De blik mag voorzichtig naar boven gericht worden. De derde periode is nog mogelijk.