PvdA Achtkarspelen bezoekt voedselbank Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Raadsfractie en bestuur van PvdA Achtkarspelen bezochten onlangs de voedselbank in Surhuisterveen.

Hoewel het armoedebeleid van de gemeente nadrukkelijk z’n vruchten begint af te werpen, moeten nog steeds zo’n zestig huishoudens een beroep op de voedselbank doen. 

In een gepassioneerd betoog schetsten de bestuursleden van de voedselbank de problematiek in Achtkarspelen. Aan de ene kant mensen die weinig of geen geld hebben, en aan de andere kant: een wereld die de laatste decennia meer en meer een wegwerpmaatschappij is geworden.

Ronduit indrukwekkend maar ook erg veelzeggend was het moment waarop voorzitter Sytze van der Velde vroeg wie nog wist wat ‘kliekjesdag’ betekende. Na een bijna pijnlijke stilte bleek het woord bij alle aanwezigen herinneringen aan lang vervlogen tijden op te roepen maar er was niemand die het nog in ere hield. Kennelijk gebeurt er nu iets anders met die kliekjes…En daarmee werd duidelijk wat de unieke missie van de onvermoeide vrijwilligers (in heel Nederland zijn dit liefst elfduizend) van onze voedselbanken is: goed eten dat overblijft in de supermarkten of dat gekocht wordt door sponsoren en andere organisaties, op een nette en verantwoorde manier vervoeren, bewaren en vervolgens aanbieden aan mensen die dat zelf niet kunnen betalen.

Overigens was er wat dat laatste betreft goed nieuws. Bestuurslid Klaas Antuma betoogde dat het gemeentelijk armoedebeleid van Achtkarspelen nadrukkelijk z’n vruchten afwierp: er zijn gelukkig steeds minder mensen die een beroep op de voedselbank moeten doen. Toch, op dit moment betreft het in onze gemeente nog steeds zo’n zestig huishoudens. Zestig huishoudens die je het zo graag anders zou gunnen, want - zo betoogde PvdA fractievoorzitter Theun Nicolai in zijn dankwoord - “honger en armoede zouden geen kans mogen krijgen in Achtkarspelen.” Hij zegde de voedselbank toe door te gaan met de strijd voor het behouden van het succesvolle armoedebeleid in onze gemeente.