Herdenking slag bij Blauforlaet

BLAUFORLAET - Bij het oorlogsmonument in Blauforlaet zijn donderdag de gevallenen in de strijd voor de vrijheid herdacht.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op 14 april 1945 nabij de brug over het kanaal bij Blauforlaet werd hier twee dagen hevige strijd geleverd met de Duitse bezetter. De inzet was de strategisch belangrijke brug over het Kolonelsdiep (Prinses Margrietkanaal). De Duitsers wilden deze brug vernietigen, maar een groep Friese verzetsstrijders uit onder meer Buitenpost, Gerkesklooster en Augustinusga wist dit te voorkomen. Hierdoor konden de Canadezen relatief snel verder oprukken richting Noordoost Fryslân.

De leden van De Bazuin uit Augustinusga speelden het Fries Volkslied en het Wilhelmus. Daarna werden de kransen gelegd, ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers en vervolgen werd het Wilhelmus gezongen waarna een minuut stilte in acht werd genomen.

Namens de gemeente Achtkarspelen legde burgemeester Oebele Brouwer en een aantal familieleden van slachtoffers bloemen en leerlingen van groepen 6,7 en 8 van de Samenwerkingsschool De Twa-Ikker uit Augustinusga. De beide basisscholen hebben het monument geadopteerd en organiseren elk jaar de herdenking.