In de Sportlights - Joop Pijnacker

KOLLUM - Joop Pijnacker vierde afgelopen zaterdag een klein feestje. Hij maakte in de wedstrijd van Kollum tegen VIOD zijn 250-ste doelpunt. Feitelijk heeft hij veel meer gemaakt, maar dit zijn de treffers die zijn geregistreerd in wedstrijden waarin hij voor het eerste elftal van zijn club uitkwam. Duels uit de jeugd tellen dus niet mee.

Pijnacker groeide op in Harkema, waar hij zich aanmeldde bij Harkema-Opeinde. Zijn talenten bleven niet onopgemerkt bij SC Heerenveen. Daar speelde Pijnacker in de D- en C-jeugd, waarna hij terugkeerde bij zijn oude liefde. Op 15-jarige leeftijd debuteerde de spits in de hoofdmacht van Harkema-Opeinde.

Na zijn verhuizing naar Kollum meldde Pijnacker zich bij de plaatselijke trots aan, maar al een jaar later ging hij zijn geluk proberen bij eersteklasser Drachtster Boys. Het uitstapje duurde slechts één jaar. „Het gevoel bij de trainer was niet goed”, geeft Pijnacker als verklaring. „Ik werd gehaald als spits, maar ik begon op het middenveld.” Hoewel Pijnacker er toch nog 11 inschoot besloot hij terug te keren bij Kollum, dat inmiddels uitkwam in de derde klasse. Daar beleefde hij zijn productiefste seizoen in 11/12, toen hij met 38 treffers bijna de helft van de totale productie van de kampioensploeg op zijn naam schreef.

Nog één keer probeerde Pijnacker het hogerop. Van 2015 tot 2017 maakte hij zijn doelpunten voor Buitenpost, dat toen in de eerste klasse speelde. „Dat was een hartstikke leuke tijd, een goed voetballende ploeg met Rene van der Weij als een goede trainer.”

Toch besloot Pijnacker een stapje terug te doen. „Ik ben nu 33 en dus op leeftijd. Het trainen bij Buitenpost is intensiever en dat vergt veel van jezelf.”

Vorig seizoen werd Pijnacker met Kollum tweede in de derde klasse en nu neemt de ploeg die positie weer in. Dat kan morgen zomaar anders zijn, want dan gaat Kollum op bezoek bij Leovardia. Pijnacker is optimistisch over de kansen van zijn ploeg. „We zitten de laatste tijd in een flow, alles zit mee en elke kans is raak, wij pieken op het juiste moment. Toen we vier keer op rij na de winterstop verloren dachten we dat de periodetitel het hoogst haalbare was zou zijn. Daarna liet de concurrentie punten liggen. Leovardia staat twee punten voor met een wedstrijd meer gespeeld. Ik heb er wel een goed gevoel over. De sfeer is goed.”

Winst op Leovardia levert Kollum de koppositie op, maar daarmee zijn de oranjehemden er nog niet. „Ook Zwaagwesteinde zit ons op de nek”, waarschuwt Pijnacker voor teveel optimisme.

Hij voelt zich lichamelijk goed om er in elk geval nog een jaartje aan vast te plakken. En daarna? „Dan zie ik wel hoe ik me voel.”