Effectief VV Kollum pakt koppositie na winst op SC Leovardia

Leeuwarden - De topper in de 3e klasse B is zaterdag een prooi geworden voor een zeer effectief VV Kollum.

De vele meegereisde supporters uit Kollum zagen hun ploeg met name in de eerste helft excelleren, wat leidde tot een comfortabele ruststand van 0-3. De uiteindelijke 3-5 overwinning was, zeker gezien de uitstekende eerste helft die de mannen van Ron de Boer en Berry Nieuwenhuis op de mat legden, een verdiende.

Op het zonovergoten sportpark “Het Kalverdijkje Noord “ waren het, nadat de kruitdampen van het prachtige vuurwerk van beide supporterscharen waren opgetrokken, de Leeuwarders die het heft in handen namen. De eerste de beste aanval van de Kollumers was meteen raak. Na zeven minuten bediende rechtsback Sander Gietema Joop Pijnacker aan de rechterzijde. Zijn voorzet belandde bij de tweede paal op het hoofd van topschutter Gerard van Zonneveld die de bal voor de inkomende Benjamin Zondervan klaarlegde. De droge schuiver van Zondervan liet het meegereisde Kollumer publiek juichen. De 0-1 was een feit. Na deze opsteker nam het vertrouwen bij de gasten uit Kollum behoorlijk toe, wat in de 20e minuut leidde tot een verdubbeling van de score. Nadat Thieme Brandsma liet zijn voetballende kunsten op het middenveld. Zijn actie eindigde met een prima steekpass op de in de eerste helft onstuitbare Benjamin Zondervan. Alleen voor de doelman bleef hij kalm en schoof beheerst de 0-2 binnen. Twee minuten na de 0-2 waren het weer Brandsma en Zondervan die de verdediging van SC Leovardia kansloos lieten. De poging van Zondervan werd door de doelman onschadelijk gemaakt. Bij deze actie blesseerde hij zich, waarbij de bal vrij was. Benjamin aarzelde niet en tikte de 0-3 binnen. De scheidsrechter vond dit blijkbaar te ver gaan en kende het doelpunt niet toe. Nadat Zondervan de paal al had geteisterd was het na veertig minuten spelen wel weer raak. Door prima combinatiespel op het middenveld was het uiteindelijk Thieme Brandsma die vanaf de rechterkant met een bekeken voorzet Joop Pijnacker bij de tweede paal in stelling bracht. De ervaren speler zorgde voor de 0-3 door de bal diagonaal in de verre hoek te plaatsen. Het laatste wapenfeit van de eerste helft kwam van de thuisploeg. De poging van Amin Ait Bihiou verdween aan de voor hem verkeerde kant van de doelpaal in het zijnet.

Meteen na de aftrap leverde Joop Pijnacker een sublieme crosspass af bij Gerard van Zonneveld die de uitkomende doelman kansloos liet en de 0-4 aantekende. De druk op het Kollumer doel nam toe. In de 56e minuut leidde dit tot de 1-4. De gevaarlijke linkerspits Amin Ait Bihiou kon zijn kunsten vertonen mede doordat de rugdekking niet goed was verzorgd door achtereenvolgens balverlies van de verder goed spelende Wiebe Postma en Ruben Merkus. De steekpass werd door Amin Ait Bihiou prima afgerond. Toch had de scheidsrechter de goal niet moeten toekennen, daar Amin Ait Bihiou centrale verdediger Ruben Merkus naar de grond trok, in zijn poging om het eerdere balverlies te herstellen. Toen tien minuten later, net voor de drinkpauze, de 2-4 van Ashley Birkenholz op het scorebord verscheen, kon het voor de Kollumers nog wel eens een heet half uurtje worden. De drinkpauze kwam dus als geroepen, zodat de staf de nodige puntjes op de i kon zetten. Dit resulteerde meteen na de hervatting in de bevrijdende 2-5. Thieme Brandsma bracht Joop Pijnacker aan de rechterzijde van het veld in stelling. De geleverde voorzet leek net niet haalbaar voor Gerard van Zonneveld. Met een uiterste krachtsinspanning wist hij koppend toch nog voldoende kracht en richting te geven aan de bal. Deze uitstekende afronding zorgde ervoor dat de spanning uit het duel was. Twee minuten later had Benjamin Zondervan de 2-6 op de slof op aangeven van Gerard van Zonneveld. Het vizier stond echter te hoog afgesteld. Dat Anne Kromhout, na enkele flipperkastsituaties voor het Kollumer doel, in de 93e minuut op fraaie wijze nog de 3-5 aantekende was slechts voor de statistieken. Kollum leverde een puike prestatie in Leeuwarden en heroverde hierdoor de koppositie in de 3e klasse B.

Donderdag speelt het eerste elftal een oefenwedstrijd tegen ‘t Fean 58. Aanvang 20.00 uur.