Stimuleringsprijs naar Dokkumer onderwijzeres

Schiermonnikoog - De Stimuleringsprijs die het Rotary-district Noordoost-Nederland jaarlijks toekent, gaat in 2019 naar een schoolproject in Oeganda. RC Schiermonnikoog droeg met succes de eilander Vera Linn Harthoorn voor, die in Dokkum werkt op de Sint Bonifatiusschool en zich heeft ontfermd over de noodlijdende schoolsituatie in het Afrikaanse land.

Het was de vierde keer dat de Stimuleringsprijs werd uitgeschreven. Ditmaal kwamen er zestien voordrachten, die op een drukbezochte bijeenkomst in Assen alle kort werden gepresenteerd door een vakjury. Die besliste dat zeven projecten een nominatie verdienden en ruimer door de indieners aan de zaal mochten worden gepresenteerd. De mening van de zaaljury werd bij die van de vakjury opgeteld. In beide waarderingen ging de Kabira Non Formal School in Oeganda met de hoogste score aan de haal. Daarmee kwam het overgrote deel van de 10.000 euro aan prijzengeld terecht bij Vera Harthoorn.

Het uitgangspunt van de Rotary Stimuleringsprijs is het geven van een schouderklop aan jongeren die opmerkelijke initiatieven hebben ontwikkeld. De prijs wil meehelpen om de jongeren in staat te stellen kennis en ervaring op te doen, of hen te helpen hun weg te vinden in de samenleving. Persoonlijke ontwikkeling en beroepskeuze worden tevens ondersteund.

Vera (24) vertelde dat zij meerdere keren naar Afrika is geweest. Twee jaar geleden was zij aan het werk in Oeganda. Op een regenachtige dag trof zij op een geïmproviseerde school kinderen aan die in een modderpoel, zittend op een boomstam, les kregen van niet geschoolde onderwijzers. Zij slaagde erin een deal te maken met de onderwijsinspectie: elke keer als zij geld levert voor de bouw van een lokaal, zorgt de overheid voor een gekwalificeerde leerkracht. Terug in Nederland inspireerde Vera talloze geldgevers. Zelf ging ze terug om de mensen in Oeganda verder te coachen en de bouw te begeleiden. Inmiddels staan er twee klaslokalen en is er goed personeel. Met de 6000 euro van de Stimuleringsprijs hoopt Vera Harthoorn opnieuw een lokaal te stichten. De vreugde bij haar en een ruime delegatie van Schiermonnikoog (met evenveel stemgerechtigden!) was dan ook groot.