Harkema-Opeinde wint periodetitel

HARKEMA - Vreugde en verdriet lagen na het laatste fluitsignaal van de wedstrijd Harkema Opeinde-VCR dicht bij elkaar. De thuisploeg won met 2-1, pakte de derde periodetitel en stapte met het hoofd omhoog van het veld.

De spelers van de bezoekers waanden zich door het verlies vijfdeklasser en storten bedroefd ter aarde. Pas na uitgebreide bestudering van de reglementen kwamen de voetballers uit Rinsumageast er rond kwart over vijf achter dat ze het vege lijf hadden gered. Omdat VCR dit seizoen meer winstpartijen boekte dan concurrent Marrum, was laatstgenoemde club de klos. Dit zorgde ervoor dat er uiteindelijk louter blije gezichten waren op De Bosk.

Gezien de belangen werd er een knetterend schouwspel verwacht. Dat kwam er aanvankelijk ook. De eerste kansen waren er voor de Harkemasters. In de elfde minuut spatte een afstandsschot van Wilbert Huitema op de lat uiteen. 

Nadat een doelpunt van Wilbert Huitema in de 25ste minuut terecht werd afgekeurd, was het in de 27ste minuut raak. Uit een voorzet van Alex van der Tuin knikte verdediger Albert Veenstra de 1-0 in de touwen. In de 38ste minuut werd het 2-0. Het tweede doelpunt van de Harkemasters kon regelrecht in de categorie ‘wereldgoals’ geschaard worden. Alex van der Tuin nam een hoekschop, Sake Kooistra ramde de bal vanuit de lucht steenhard in de winkelhaak. 

Met een marge van twee en in de wetenschap dat concurrent Foarút met 1-3 achter stond, zat ‘De Heide’ in een zetel. Harkema hoefde niet, VCR kon niet. In een tamelijk slaapverwekkend tempo kabbelde de wedstrijd voort. Harkema kon soms minutenlang de bal rondspelen, zonder dat de tegenpartij er aan te pas kwam. 

Zonder al te veel moeite leek Harkema de voorsprong over de streep te trekken, tot VCR in de 84ste minuut een doelpunt in de schoot geworpen kreeg. Een grove fout aan Harkemaster zijde werd afgestraft door Jouke Hoekstra. VCR werd zo behoorlijk in het zadel geholpen. Lorenzo Falize nam twee minuten later vanaf de middellijn het Harkema-doel onder vuur. Deze prima poging zeilde net over de lat. 

Puntenverlies had Harkema geen zeer gedaan, maar al met al een mooie manier om de periode binnen te halen. Waar halverwege maart degradatie nadrukkelijk dreigde, is het uiteindelijk promotie waar de manschappen van trainer Schokker om mogen spelen. Volgend weekeinde moet ‘De Heide’ het in de eerste ronde van de nacompetitie opnemen tegen Niekerk, de nummer 12 van de derde klasse B. Deze ploeg is volslagen onbekend voor Harkema. Van enig moeten is aan Harkemaster zijde geen sprake. De druk ligt bij de Groningers.