Toiletten voor hoge nood in Buitenpost

BUITENPOST - De afgelopen maanden is Plaatselijk Belang Buitenpost bezig geweest met de actie voor “Hoge Nood” toiletten. Zo’n 20% van de bevolking kan toiletbezoek niet uitstellen tot men thuis is, maar moet direct gebruik kunnen maken van een toilet.

Medische problemen of gevolgklachten na een zware medische ingreep of behandeling zijn daarvan vaak de oorzaak. De gezamenlijke patiëntenorganisaties, o.a. maag-, lever-, darm-stichting, kankerbestrijding en de nierstichting riepen eind vorig jaar in een tv-programma bedrijven en instellingen op mee te werken aan een netwerk van “Hoge Nood” toiletten in Nederland. Plaatselijk Belang Buitenpost heeft aan deze oproep gehoor gegeven en is een wervingsactie begonnen onder bedrijven, instellingen en winkels in Buitenpost. Na vier maanden kan het Plaatselijk Belang Buitenpost zeggen dat die actie geslaagd is.

Om de deelnemers te bedanken voor hun positieve bijdrage heeft Plaatselijk Belang hen vorige week in it Koartling uitgenodigd voor een kopje koffie met iets lekkers om daarmee de actie af te sluiten. Deelnemende bedrijven zijn in het dorp herkenbaar door een “Hoge Nood” sticker op de deur. In willekeurige volgorde zijn dat: Stationsrestauratie De Oriënt, firma Kapenga, De Binnen Markt, de Kruidhof/Het Tuincafé, Haersmahiem, De Bibliotheek, Het Kennis en Innovatiehuis, Stichting Woningbouw Achtkarspelen, het Gemeentehuis, Zwembad de Kûpe en de er naast gelegen sporthal, It Koartling, De Pyramide, Cultuurcentrum De Waldsang, bewegingscentrum Switte en Het Lauwers College. Bij één instellingen wordt nog overlegd over deelname. Mensen die wel eens een HN-toilet nodig hebben, kunnen gratis een “Hoge Nood” app op de telefoon instaleren. Met deze app zie je in een oogopslag waar het dichtstbijzijnde HN-toilet is. Dit laatste is ook erg handig wanneer je in een voor jou vreemde omgeving bent. De deelnemende bedrijven en instellingen uit Buitenpost zijn inmiddels ook op die app gezet.

In het eerdergenoemde Tv-programma kwam naar voren dat de mogelijkheid om in noodgevallen ergens naar de wc te gaan per gemeente nogal verschilde. Hekkensluiter was een gemeente in de Randstad met 1 “Hoge Nood” toilet op 6.250 inwoners. Op de eerste plaats stond gemeente Sudwest-Fryslân met ongeveer 1 HN-toilet op 1750 inwoners. Door de positieve bijdrage van winkels, bedrijven en instellingen in Buitenpost kan het Plaatselijk Belang nu zeggen dat het in Buitenpost een verhouding van 1 HN-toilet op 325 inwoners is. Mensen die wel eens van zo’n toilet gebruik moeten maken zullen hen daar erg dankbaar voor zijn. Of hiermee Sudwest-Fryslân van de eerste plaats is verdrongen is de vraag. De rangorde wordt per gemeente en niet per dorp bekeken. Hier ligt dus nog een mooie taak weggelegd voor de Plaatselijke Belangen van de andere dorpen in Achtkarspelen. De gemeente heeft in ieder geval al een goede voorzet gegeven door niet alleen het gemeentehuis en de sporthal in Buitenpost aan te melden maar ook de sporthallen in Harkema en Surhuisterveen.