Nestkastjes Achtkarspelen voor aanpak ‘ike-optocht-rûp’

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen gaat een groot aantal nestkastjes voor de pimpelmees en koolmees beschikbaar stellen om de eikenprocessierups te lijf te gaan.

Op verzoek verstrekt Achtkarspelen de nestkastjes aan onder meer inwoners, scholen en bedrijven om zo de ‘ike-optocht-rûp’ op een natuurlijke wijze te bestrijden. Ook gaat Achtkarspelen zelf vogelhuisjes ophangen in de gemeente.

Het beschikbaar stellen van de nestkastjes is een initiatief van de raadsfracties FNP en GroenLinks. Tijdens de behandeling van de Kadernota 2020 kwamen beide partijen donderdag met een motie voor de vogelhuisjes. Het voorstel werd raadsbreed aangenomen.

De aanpak van de eikenprocessierups is duur en ingewikkeld. ,,De oanwêzigens fan de blaumies en de blokmies is yn de praktyk ien fan de goedkeapste, suksesfolle en natoerlike wizen om de ike-optocht-rûp te bestriden”, stelde Tjibbe Brinkman (FNP). ,,Ynwenners, skoallen en bedriuwen moatte dêrom stimulearre wurde om nêstkastkes op te hingjen om it oantal fûgelnêsten te befoarderjen.”

Wethouder Max de Haan erkende dat de eikenprocessierups ook in Achtkarspelen ‘een probleem wordt’. Laten we het gezamenlijk aanpakken met de vogelwachten en de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW), aldus De Haan. Meindert Talma (CDA) vertelde dat de vogelwachten al erg actief zijn met de vogelhuisjes.

De FNP en GroenLinks hielden ook een pleidooi voor de aanpak van het Jacobskruiskruid. ,,Deze giftige plant verspreidt zich razendsnel.” Ook dit voorstel kreeg raadsbrede steun.