Afvalbakken op fiets- en wandelroutes Achtkarspelen

BUITENPOST - In het buitengebied van Achtkarspelen worden enkele tientallen afvalbakken geplaatst. De bakken komen op plekken waar veel fietsers en wandelaars langskomen.

,,Fietsers en wandelaars in onze gemeente komen langs vele mooie plekken. Maar helaas, als ze even uitrusten en wat eten of drinken, kunnen ze geen afval kwijt omdat er geen afvalbakken zijn”, zo zei Toos van der Vaart-Kralt (ChristenUnie) donderdag in de raadsvergadering bij de behandeling van de Kadernota 2020.

Het ontbreken van afvalbakken kan leiden tot zwerfafval of zelfs de keuze voor paden door omliggende gemeenten waar afvalbakken wel volop aanwezig zijn, stelde Van der Vaart. De fractie van de ChristenUnie diende samen met het GBA, het CDA, de VVD en de FNP een motie in om tot plaatsing van de afvalbakken over te gaan. Het voorstel kreeg steun van de gehele raad.

Voor de plaatsing van de afvalbakken is een bedrag van 12.000 euro beschikbaar. Daarvoor kunnen dertig bakken worden neergezet, zo vertelde wethouder Max de Haan. Voor het legen is jaarlijks 10.000 euro beschikbaar. Deze werkzaamheden zullen worden gedaan door de MOA (Maatschappelijke Onderneming Achtkarspelen).