Achtkarspelen zet in op gebruik van wasbare luiers

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen bindt de strijd aan met de wegwerpluier. Een proef met wasbare luiers moet een bijdrage leveren aan het verminderen van de afvalberg en een beter milieu.

Via het project ‘Diaper Challenge’ wil Achtkarspelen de wasbare luier onder de aandacht brengen van (aanstaande) ouders van jonge kinderen. Een pilot van de gemeente Heerenveen verliep onlangs succesvol. ,,Daar kunnen we een voorbeeld aan nemen”, aldus raadslid Tjitske Veenstra van GroenLinks in Achtkarspelen.

In de raadsvergadering van Achtkarspelen hield Veenstra donderdag tijdens de behandeling van de Kadernota 2020 een pleidooi voor - het promoten van - de wasbare luier. Samen met de fractie van de ChristenUnie diende GroenLinks een motie in voor de ‘Diaper Challenge’. Het voorstel kreeg brede steun. Voor het draaien van de proef stelt Achtkarspelen eenmalig een bedrag van maximaal 7000 euro beschikbaar.

Wasbare luiers zijn hetzelfde als wegwerpluiers, behalve dat ze niet weggegooid maar gewassen worden. Op dit moment is er volgens Veenstra weinig bekend over de wasbare luiers, die gemaakt zijn van bamboe en ecokatoen. Veenstra - in februari moeder geworden van een dochter - is één van de weinigen die het materiaal gebruikt, zo ervoer ze op het consultatiebureau. ,,Er is verbazing over het bestaan van de wasbare luier.”

De wegwerpluiers van één kind zijn goed voor 500 kilogram afval per jaar, zo blijkt uit cijfermateriaal. ,,Ook de productie van wegwerpluiers zorgt voor veel CO2-uitstoot. Wasbare luiers hebben vele voordelen: ze zorgen voor 1,5 tot 2,5 keer minder CO2-uitstoot dan wegwerpluiers. Hierbij is de energie voor het wassen meegenomen.”

Gebruik van wasbare luiers bespaart gemiddeld 5676 wegwerpluiers en dus afval per kind, aldus de statistieken. ,,De luiers zijn voor meerdere kinderen te gebruiken van geboorte tot zindelijkheid. Het is voor de consument goedkoper, minimaal 500 euro per kind. Wanneer de luiers voor meerdere kinderen gebruikt worden, zal dit bedrag nog hoger zijn.”

De pilot van de gemeente Heerenveen werd in mei dit jaar met succes afgerond. In de acht weken dat de deelnemers werden gevolgd, zijn 8000 wegwerpluiers bespaard. Alle deelnemers van de pilot in Heerenveen blijven de wasbare luiers gebruiken.

Tijdens de discussie in de raad van Achtkarspelen stelden de fracties van FNP en GBA voor om kersverse ouders op het gemeentehuis te verblijden met wasbare luiers. ,,Doe ze in het welkomstpakket dat bij de geboorteaangifte wordt uitgereikt.”