Per ongeluk verkocht Avondmaalskleed nog steeds zoek

SURHUISTERVEEN - Nog niemand heeft zich bij de protestantse gemeente Surhuisterveen-Boelenslaan gemeld met het vermiste avondmaalskleed. Het kleed is vermoedelijk per ongeluk verkocht bij de bazar.

Een oproep in de Feanster en het Nieuwsblad Noordoost Friesland van vorige week heeft nog geen reacties opgeleverd, zegt Froukje Dijkstra. ,,Der binne fansels ek in protte minsken op fakânsje”, zegt ze hoopvol. Het kan ook zijn dat iemand nog niet beseft wat voor kleed hij of zij in bezit heeft, veronderstelt ze. ,,Wy moatte noch even geduld ha.”

Alarm

In verband met een verbouwing werden begin dit jaar de spullen in de kerk opgeslagen in dozen. Toen de verbouwing klaar was en de kerk opnieuw zou worden ingericht, bleek het kleed verdwenen. ,,Doe ha wy alarm slein.” De gemeenteleden vermoeden dat het bijzondere tafellaken per ongeluk verkocht is op de bazaar die op 23 maart is gehouden in Surhuisterveen. Een zoektocht in eigen kring leverde niets op, daarom zocht de kerk de publiciteit. De koper die het kleed terugbrengt krijgt uiteraard alle kosten vergoed.

Het kleed is in 1964 speciaal gemaakt voor de tafel in de kapelkerk in Boelenslaan. ,,It paste presys op dy tafel”, vertelt Froukje Dijkstra. Het is wit met in het midden het laatste avondmaal erop en aan de rand de naam van de gemeente erin geweven. Het kleed heeft voor de kerk dus historische waarde, maar iemand anders kan er weinig mee, zegt Dijkstra.

‘Je witte it net’

De verhuisdoos waar het kleed in zat, werd trouwens wel op tijd onderschept. Daar zaten namelijk ook avondmaalsschalen en avondmaalsbekers in. Hoe het kleed dan wel kon verdwijnen is een mysterie. ,,De Bining stie fol doazen. Mar wat bewarre wurde moast wie nei boppe brocht. Der gongen meardere minsken oer. Je witte it gewoan net.’’

Een nieuw, vervangend kleed zal er volgens Dijkstra niet komen, dus het is afwachten of de eventuele koper zich alsnog meldt. ,,Wy hâlde hoop, hjir yn tsjerke.”