Volgende generatie dient zich aan op CH Buitenpost

Buitenpost - De 66ste editie van het Concours Hippique Buitenpost trok woensdag bijna vijfduizend toeschouwers. Voor de grootste verrassing zorgde de pas veertienjarige Jorinde Dolfijn, die voor eigen publiek tweede werd in de strijd om de Grote Prijs.

De strijd om de Grote Prijs was het absolute hoogtepunt van het CH Buitenpost. Winnaar werd de Chinees Moa’dong Yuan op Ubresco Z. De 37-jarige bleef in een tweede foutloze rit Jorinde Dolfijn uit Buitenpost net voor. Voor het paard was het al de derde zege in Buitenpost. In 2016 en 2017 won Ubresco Z met amazone Marriët Smit-Hoekstra uit Mildam. Moa’dong Yuan loopt daar dit jaar stage.

Grutske mem

Hester Klompmaker, winnares vorig jaar, kwam voor eigen publiek net tekort, maar was blij en ‘grutsk’ dat haar veertienjarige dochter Jorinde met Providence tot het eind meedeed om de hoofdprijs. ,,It wie in perfekte rit dy’t Jorinde ried, mar it wie krekt noch wat te rêstichoan om te winnen’’, zei Klompmaker. Voor Jorinde was de thuiswedstrijd een van de twee doelen deze zomer. Vorige maand won de amazone met het Nederlandse team goud op de Europese kampioenschappen in de children-rubriek. Individueel werd ze zeer verdienstelijke vijfde.

In de tuigrubrieken ging de titel bij het kampioenschap vierspannen Fries ras naar Feike Holtrop uit Baaium en zijn achttienjarige hengst Egberth van de Zonschate, Bettina H, Jasper en Hessel fan ‘e Stjelpdyk. Tweede werd Udo de Haan uit Hemrik met Sierd PJ, Rinse PJ, Tjibbe PJ en Ysbrand PJ.

Afscheid

Voor een bijzonder moment tijdens het concours hippique zorgde dressuuramazone Rixt van der Horst uit Grou, die op emotionele wijze afscheid nam van haar achttienjarige olympiade paard Uniek NOP. De combinatie, mogelijk gemaakt door het Foppe Fonds, won op de Wereldruiterspelen 2014 twee individuele gouden medailles en pakte met het Nederlands team zilver. Een jaar later wonnen vrouw en paard tweemaal goud op de Europese kampioenschappen.