IFKS: Temperamentvol op Tsjûkemar

ECHTENERBRUG – Met passie schudden de pechvogels van dit seizoen de veren van ellende van zich af bij de zeilstrijd op de Tsjûkemar. Meest opmerkelijk was een negende plaats voor Harmen Brouwer van Drie Gebroeders uit Gorredijk in de C-klasse. Vlak voor de start sloeg zijn schip om na een dag eerder door brand te zijn geteisterd.

 

Met hulp van buitenaf kon hij het skûtsje weer in de vaart brengen en gepassioneerd de strijd aangaan. “Wy ha in protte wille hân”. Bij de vijf wedstrijden behaalde Brouwer donderdag als negende zijn slechtste resultaat tot nu toe met het voordeel dat deze punten aftrekbaar zijn. Hoewel hulp van buitenaf formeel niet mag, streken zijn concurrenten en de organisatie de hand over het zeilershart. De zwaarst getroffen pechvogel behoudt hierdoor zijn tweede positie in het voorlopig algemeen klassement met, na aftrek, 7,9 punten. Hij moest ook nu zijn meerdere erkennen in Henk Regts van Grutte Pier uit Nij Beets die met een kwartet dagzeges het klassement aanvoert met na aftrek 3,6 punten. Op de tweede plaats eindigde Paul Wassink van Lege Wâlden uit Terherne. Als derde binnenkomer blijft debutant Steven Zijsling van Striidber uit IJlst, na aftrek 12 punten, deel vormen van de top drie in de promotiezone.

Zege Zwaga

In de Olympische baan zeilde de door pech en ook door protesten geplaagde hoofdklasser Ulbe Zwaga van Waaksdom uit Joure zich andermaal naar een dagzege. Bij het bakboord ronden van de bovenwindse boei schudde hij zijn naaste concurrent Klaas Kuperus van Zes Gebroeders uit Makkum meteen van zich af. Door zijn protest over het binnendringen bij de boei moesten de Makkumers een extra rondje maken. Vrij uit het zicht van de Umpire en op soms minutenlange voorsprong troefde Zwaga iedereen af met zijn uitermate snel lopend skûtsje. Floriaan Zwart van Ut en Thús uit Sneek liep na anderhalf uur als tweede binnen voor Jaap Hofstee van It Swarte Wief uit De Tynje. It Doarp Eastermar en Grytsje Obes behaalden, opkomend vanuit de achterhoede, geen voordeel van hun finale strijd in de laatste meters. Beide werden, na een protest van Umpire Jos Spijkerman, uit de wedstrijd gehaald vanwege onreglementair gedrag. Opmerkelijk hierbij was dat de Umpire Tadema van It Doarp Eastermar pas na een fluitsignaal aanriep op het moment dat hij temperamentvol de finishlijn ruim was gepasseerd.

Zeldzame keus

In de B-klasse is promotie naar de hoofdklasse voor Pieter-Jilles Tjoelker van Sterke Jerke uit Earnewâld nu nagenoeg zeker. Hij geniet met vijf gewonnen wedstrijden nu het voordeel dat hij één van zijn overwinningen in mindering kan brengen op het totaal. Het maakt voor hem niet uit welke wedstrijd hij hierbij uit de serie haalt, de eindscore na aftrek blijft 3,6. Een uiterst zeldzame optie. Tweede werd Sietse Broersma van Ora et Labora uit Heeg, derde Wietse Bandstra van Redbad uit Workum.

Reuzen

Door een mankement bij het achterlijk viel Pieter Jansma van Twa Famkes uit Drachten vroeg uit in de klasse A-klein. Het averijlot trof ook Lutgerdina Smeltekop van Bernd de Cneudt uit Eemnes. Met twee concurrenten minder finishte Andries Brouwer van De Reuzen uit Akkrum opnieuw als eerste. Harm van der Weiden  van Eemlander uit Eemnes kwalificeerde zich als tweede en Henk Frankena van It Abbegeaster skûtsje uit Abbegea als derde.