Opening kantoorpand Talant ‘Huize Sytzama’

Kollum - Oud-wethouder Jan Benedictus opent 5 september het nieuwe Talant kantoor aan de Voorstraat 46 in Kollum. Het historische pand dat bekend staat als ‘het oude gemeentehuis’ is grotendeels gerestaureerd.

Talant heeft meerdere zorglocaties in deze omgeving, waardoor dit kantoor een praktische functie krijgt. Inwoners van Kollum zijn uitgenodigd om tussen 17:00 en 18:00 dit bijzondere gebouw van binnen te bekijken.

Bedrijvigheid

Huize Sytzama is in 1805 gebouwd voor raadsheer Willem van Sytzama en werd in 1895 door de gemeente gekocht als gemeentehuis. In 2003 verhuisde het gemeentebestuur naar Westenstein en het pand kwam jarenlang leeg te staan. Nu is er eindelijk weer bedrijvigheid te merken. Het restaureren, de aankleding en de inrichting zijn met buitengewone zorgvuldigheid gedaan, gebruikelijk voor een rijksmonument als deze. Eric Kooistra uit Dokkum is de huidige eigenaar en Talant huurt de bovenverdieping.

Sociaal ondernemer gezocht

Voor de ruimtes op de begane grond wordt nog een invulling gezocht. Gedacht wordt aan een horecagelegenheid met een sociaal karakter. De wens is namelijk om cliënten van Talant mee te laten helpen in deze nieuwe onderneming.