Vissen op troep van MSC Zoe gaat door na succesvolle proef

De viskotter LO28 van de broers Frits en Klaas van Dellen vist sinds maandag opnieuw naar troep van containerschip MSC Zoe. Gebieden boven Ameland en Schiermonnikoog worden afgegraasd.

De Van Dellens deden eerder mee aan een proef met speciale netten. Samen met een ander schip vingen ze ongeveer 5000 kilo. ,,Die was dermate geslaagd dat we tot een vervolg besloten hebben’’, zegt woordvoerder Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat Zee & Delta.

Achttien dagen zee op

De kotter gaat achttien dagen de zee op, verspreid over twee periodes. Het net veegt spullen van de zeeboden die eerder door de grote grijpers van de bergingsschepen Atlantic Tonjer en de Geosund niet te pakken waren of werden gemist. De vangst wordt afgezet op Terschelling.

Het toeval wil dat de LO28 begin deze week uitvoer, juist op het moment dat het grootste containerschip ter wereld op zijn maidentrip voorbij voer, de MSC Gülsün. Dit jongste vlaggenschip van de Zwitserse rederij MSC koos op weg naar Bremerhaven voor de noordelijke, diepe ‘snelweg’.

Zusterschip MSC Zoe koos op 1 januari voor de zuidelijke, ondiepere route vlak boven de Waddeneilanden. Het verloor in zwaar weer 342 containers. De onderzoeken naar de toedracht en de gevolgen lopen nog altijd.