Klassieke beelden en prenten in gemeentehuis Achtkarspelen

Buitenpost - In het gemeentehuis is tot en met 27 september een expositie te zien met werken van beeldhouwer Joop Sipma uit Drachten en tekenaar/graficus Roel Timmermans uit Buitenpost. Een bijzondere combinatie van klassieke technieken in een modern gebouw.

Stichting Keunstkrite Twizel zorgt vier keer per jaar voor een expositie in het gemeentehuis. ,,We proberen een breed publiek te bedienen, dus zorgen we voor afwisseling. Deze keer betreft het klassiek, figuratief werk.”, aldus Hetty Combs, woordvoerder van de Keunstkrite.

Joop Sipma hield zich jarenlang bezig met modelfotografie. Rond zijn vijftigste begon hij met beeldhouwen. Hij ontwikkelde een eigen techniek en werkt met de hand. Terugkerend thema is waardering voor vrouwelijke schoonheid. Hij transformeert ogenschijnlijk harde, ongenaakbare natuursteen naar zachte, natuurlijke vormen, zoals benen van balletdanseressen en torso's van vollere modellen. Dit contrast tussen vorm en materiaal is kenmerkend.

Roel Timmermans’ voorliefde gaat uit naar oude steden en prenten daarvan. Hij vond inspiratie bij onder andere 17de-eeuws werk van Verstraeten en Merian en pakte na zijn pensioen het tekenen weer op. Inmiddels is er een ruim oeuvre van tekeningen en etsen, waarvan de originelen zelden te zien zijn. Niet alles wordt exact gekopieerd. Timmermans geeft er graag een eigen draai aan: waar in het origineel een slaaf geketend is afgebeeld, verlost Timmermans deze bijvoorbeeld van zijn ketting.

Meer informatie op www.keunstkrite.nl en www.achtkarspelen.nl