Wellness vindt 'krom bestemmingsplan' op pad

Het was een bij vlagen onbegrijpelijke technische discussie, over de voortgang van de wellnessplannen op Ameland. ,,Is het niet te veel van het goede?’’

In 2017 stemde de gemeenteraad nog tegen de plannen voor een wellness op Ameland, na roerige maanden op het eiland waar de discussie niet altijd op basis van feiten gevoerd werd. Om met die mistigheid af te rekenen is het huidige gemeentebestuur een campagne gestart om voor eens en altijd kaders af te spreken waaraan een eventuele wellnessvoorziening moet voldoen. Daags na het ‘nee’ van 2017 startten initiatiefnemers Kontour en Harry Westers juridische stappen tegen de gemeenteraad vanwege niet nagekomen toezeggingen en geschapen verwachtingen. Die rechtszaak zetten ze in afwachting van het huidige traject in de ijskast.

Een onderzoeksbureau – kosten 70.000 euro – stelt nu dat een wellnessvoorziening alleen kansrijk is in combinatie met een hotel van zo’n 100 kamers. Nu moeten de plannen voor nog eens 30.000 euro worden doorontwikkeld en daarover boog de commissievergadering zich gisteravond.

Lees ook | Wellnesscentrum op zwembadlocatie Ameland alleen haalbaar met hotelkamers

Weifelingen

Daarin schemerden andermaal de weifelingen door die in 2017 ook al klonken. Is het niet teveel van het goede? Kan het gebied het wel aan? Wordt het niet te druk op de Strandweg? Hoe behouden we het open karakter rond het voormalige tropisch zwembad, waar de wellness moet komen?

Ja, het zal drukker worden, voorspelde wethouder Theo Faber desgevraagd. En in de economische visie van Ameland staat dat er nog wel een tandje bij kan, qua hotelkamers en bedden. De leefbaarheid op het eiland waarvoor meerdere fracties in de gemeenteraad vrezen komt dan volgens de wethouder niet in gevaar.

Faber sprak ook van een ‘krom bestemmingsplan’ dat een mist optrekt over ‘hoofdelementen’ en ‘ondergeschikte voorzieningen’. Hij verklapte zelfs dat het bouwen van een hotel en wellness volgens het huidige bestemmingsplan allang kan. ,,Dat wisten wij ook niet toen we hieraan begonnen.’’

,,Waarom bouwt er nu nog niemand dan?’’ vroeg CDA’er Jeroen de Jong zich af. Daar ging Faber niet op in. Het nu begonnen proces heeft evenwel voordelen, zo haastte de wethouder zich te zeggen. ,,We stellen nu voor eens en altijd de kaders vast.’’

Het beeld van een enigszins onnodig bestede 100.000 euro had toen al postgevat. ,,Maar dat een krediet beschikbaar wordt gesteld betekent niet dat het ook wordt uitgegeven.’’ Volgens Faber zou het in theorie kunnen dat ergens de komende maanden wordt geconcludeerd dat het bestemmingsproces onnodig is.