Bij het Maatjesproject snijdt het mes aan twee kanten

DAMWALD - Van 1 oktober tot en met 8 oktober is het Week tegen de Eenzaamheid dat dit jaar in het teken staat van 'zingeving'. Meer dan een miljoen mensen in Nederland voelt zich sterk eenzaam. Stichting Welzijn het Bolwerk heeft daarom het Maatjesproject. In dit project worden mensen met een hulpvraag gekoppeld aan vrijwilligers. De hulpvragen kunnen variëren van regelmatig een kopje koffie drinken tot er samen opuit gaan, hulp bij digitale vragen of bijvoorbeeld taalondersteuning.

Eén van de hulpvragers is Joke Jensma uit Damwâld. Een maatje om leuke dingen mee te doen, dat wilde ze graag. Niet dat ze geen vrienden heeft of zich erg eenzaam voelt, maar, zo zegt ze: ,,Juist in de avonden en in het weekend hebben vrienden vaak andere drukte met bijvoorbeeld familie. En dat zijn juist tijdstippen waarop ik graag leuke activiteiten onderneem. Maar liever niet alleen."

Joke wist van een voormalig buurman dat hij een maatje had om zo nu en dan samen een fietstocht te maken. Joke meldde zich in maart van dit jaar bij Stichting Welzijn het Bolwerk, waar ze werd gekoppeld aan Aleida van Leijen, toevallig ook uit Damwâld. Zij was na 49 jaar werkzaam te zijn geweest bij de gemeente pas met pensioen gegaan en zocht een tijdsbesteding waarin ze van betekenis kon zijn voor een ander. De twee kenden elkaar nog niet, maar het klikte direct. Sindsdien zijn ze al geregeld samen op pad gegaan. ,,We zijn een dag naar Enkhuizen geweest, hebben een bezoek gebracht aan een kunstmarkt en Menckamaborg, we gaan binnenkort naar een musical en ook een bezoekje aan het Fries Museum willen we nog graag doen", vertelt Joke. ,,Onze interesses komen aardig overeen."

Aleida heeft naast Joke nog een maatje, een man die sinds hij een hersenbloeding heeft gehad rolstoelgebonden is. Met hem maakt Aleida regelmatig een wandeling over de Dokkumer bolwerken, iets wat de man zelf niet meer kan doen maar wat hij vroeger veel zelf deed. Doordat hij wekelijks één of twee keer een uurtje eropuit is, krijgt zijn vrouw, die mantelzorger voor haar man is, ook even tijd voor zichzelf. ,,Het zijn twee heel verschillende maatjes. Toen ik mij aanmeldde als vrijwilliger heb ik een gesprek gehad met een coördinator van Stichting Welzijn het Bolwerk, ook over mijn wensen en verwachtingen. Je wordt niet zomaar aan iedereen gekoppeld. Er moet een klik zijn. En dat is er met mijn beide maatjes."

Veel mensen in de regio Noordoost Friesland hebben behoefte aan een maatje, iemand waarmee ze leuke dingen kunnen doen, zo nu en dan een kopje koffie kunnen drinken of een wandeling kunnen maken. Het gaat niet alleen om ouderen, maar ook om jongeren. Momenteel is de vraag naar maatjes groter dan het aanbod. En dat terwijl het vrijwilligerswerk ook voor de vrijwilligers veel voldoening oplevert. Het contact met Aleida is namelijk niet alleen voor Joke een verrijking, maar ook voor Aleida. ,,Voor Joke geldt dat zij zonder zich bezwaard te voelen een beroep op mij kan doen. Maar het mes snijdt aan twee kanten. Ook ik onderneem nu activiteiten die ik anders niet zo snel alleen zou doen, zoals een bezoek aan een museum."

Maatje zijn voor iemand hoeft niet veel tijd te kosten. Het hangt van de hulpvraag af hoeveel tijd je er als vrijwilliger mee kwijt bent. ,,Bij ons gaat dat in overleg. Het kan best zijn dat we elkaar drie weken niet zien, en dat we elkaar dan appen voor een kopje koffie. En komt het een keer niet uit, dan is dat geen probleem", vertelt Joke.

Wil je meer informatie over het Maatjesproject van Stichting Welzijn het Bolwerk? Kijk dan op https://het-bolwerk.eu/samen-veel-leuker-dan-alleen .