Wie helpt met planten van 55.000 bloembollen in Buitenpost en Kollum?

Buitenpost - Langs de vernieuwde route van de Foodwalk in Buitenpost en Kollum moeten 55.000 bloembollen de grond in. De Stichting Wâldfrucht zoekt vrijwilligers om mee te helpen planten.

In het vroege voorjaar is er nog weinig voedsel te vinden voor wilde bijen, terwijl veel bijensoorten met uitsterven zijn bedreigd. Met 12 verschillende bloemsoorten die langs de route worden aangeplant, creëren beide dorpen genoeg voedsel voor bijen in deze regio.

Handwerk

De aanplant van alle bloembollen is handwerk en het bollenproject kan nog veel hulp gebruiken. Daarom wordt iedereen opgeroepen mee te helpen de bloembollen te planten in week 44, na de herfstvakantie. Wie mee wil doen, kan een e-mail sturen naar info@waldpyk.com.

Tussen 26 oktober en 2 november 2019 moeten de 55.000 biologische bloembollen langs de Foodwalk de grond in. Scholen, bedrijven, buurtverenigingen, organisaties en vrijwilligers uit Buitenpost en Kollum steken hiervoor de handen uit de mouwen. Het bollenproject is een Mienskipsinitiatief van De Stichting Wrâldfrucht, bedrijven, verenigingen en scholen uit Buitenpost en Kollum. Het Iepen Mienskipsfuns, de gemeenten Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân steunen het project.

De gemeenten Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân zullen in het groenbeheer en maaibeleid rekening houden met de bloeiperiode van de bollen. Bollen krijgen dan de mogelijkheid tot afsterven, zodat ze volgend jaar weer terugkeren.

Stinzenroute

Voor het project ‘Bloeiende Bollen voor Bijen en Burgers in Buitenpost en Kollum’ gaan de bedrijven van de Foodwalk de route uitbreiden naar Kollum. Met 55.000 bollen, 12 bloemsoorten aangeplant op 15 locaties zal de stinzenroute die zo ontstaat vanaf half maart tot half april een lust voor het oog zijn. Tulp, Narcis, Bonte krokus, Berenkrokus, Boerenkrokus, Bosanemoon, Prairielelie, Kievitsbloem, Vossedruif, Spaanse hyacint , Zomerklokje, Druifhyacint en Sterhyacint zijn bloemsoorten die worden geplant. Om de bloei ervan te vieren, houden de organisatoren een Stinzenwandelevenement op 3 april 2020. Vanaf dat moment is de vernieuwde route van de Foodwalk Buitenpost-Kollum ook te wandelen met de izi.TRAVEL app.

In de week van 14 tot en met 18 oktober, de week voor de herfstvakantie, geven de organisatoren op de scholen in Buitenpost en Kollum voorlichting over het waarom van de bollen en krijgen de leerlingen een plantinstructie. Op zaterdag 26 oktober start de plantweek op de najaarsmarkt van het Bloemenparadyske aan de Paradyske 3 in Kollum. Bezoekers kunnen daar ook bollen kopen voor in de eigen tuin of erf. Het aanplanten van de bollen duurt tot en met zaterdag 2 november. Die middag wordt van drie tot vijf uur bij het Bloemenparadyske de bollenplantweek onder het genot van muziek, een hapje en een drankje gezamenlijk afgesloten met alle vrijwilligers .

Locaties

Op www.dewouden.com/bollen zijn de 15 locaties op de route in Buitenpost en Kollum terug te vinden waar de bollen worden geplant. Per locatie wordt een beplantingsplan gemaakt door de beide gemeenten. Voor meer informatie over het project, deelnemende bedrijven en organisaties: www.dewouden.com/bollen