Staatsbosbeheer viert zaterdag jubileum met open dag

Opende - Staatsbosbeheer viert dit weekeinde haar 120-jarig bestaan met een open dag op vier Groninger locaties. Er zijn tussen 11.00 en 16.00 uur presentaties, rondleidingen en andere activiteiten bij onder andere Lauwersoog en Opende.

In het Lauwersmeer zijn rondom activiteitencentrum Lauwersnest verschillende activiteiten voor jong en oud. Tussen 13.30 en 14.15 kan je een planetarium bezoeken. Gedurende de open dag kloof je, je eigen haardhout, is er een rondleiding door het uitvoeringskantoor, bekijk je een presentatie over de essentaksterfte, kan je de machines bekijken en is er een diapresentatie over 50 jaar Lauwersmeer. Ook is er tussen 13.30 en 15.30 een excursie over vogels in het Lauwersmeer, kosten voor volwassenen 7,50 euro en kinderen tot en met 12 jaar 4 euro.

Het Westerkwartier barst van de variatie. Ervaar de veranderingen in het landschap van natuurgebied Doezumermieden. Samen met een ecoloog leer je de natuur nog beter kennen en ontdek je de ontwikkelingen van toen en nu. De excursie start om 11.30 en om 14.30 uur. Gedurende de open dag bouw je, je eigen vogelhuisje, is er een presentatie over het beekdal landschap van de Oude Riet en zijn er drone beelden van de gebieden. Kinderen kunnen broodjes bakken en boswachters vertellen over het beheer van de terreinen. Ook is zorginstelling De Zijlen aanwezig om hout te kloven en je alles te vertellen over het onderhoud van de wandelpaden en houtsingels.