Voorlichting scholen Buitenpost en Kollum over aanplant 55.000 bloembollen gestart

De educatie- en instructieweek over de aanplant van 55.000 biologische bloembollen in de regio Buitenpost en Kollum is deze week van start gegaan.

Het Friesland College en Nordwin College in Buitenpost en alle basisscholen in Buitenpost en Kollum krijgen voorlichting van vrijwilligers van Natuur- en Milieueducatie (NME) De Klyster (Noardeast-Fryslân) en NME Pingo & Pet (Achtkarspelen). In Kollum doen de OBS Professor Casimirschool, CBS Koningin Julianaschool en CBS Prins Bernhardschool mee. In Buitenpost zijn dat CBS De Lichtbron, GBS De Fontein, OBS De Mienskip, het Friesland College en Nordwin College.

De scholieren leren over het ‘waarom’ van de bloembollenactie en krijgen plantinstructies om straks in de plantweek van 26 oktober t/m 2 november ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken. In het voorjaar brengen al deze bloeiende bollen voedsel voor bijen en insecten en creëert het een prachtige stinzenroute langs de Foodwalk Buitenpost-Kollum voor het publiek.

Dinsdag bezocht imker Jan Bos van NME De Klyster de basisscholen in Kollum. Morgen bezoekt Jan Bos de middelbare scholen en op donderdag geeft Jitske Wedman van NME Pingo & Pet voorlichting op de basisscholen in Buitenpost.

In week 44 gaat de plantweek van start. “We hopen dat zoveel mogelijk vrijwilligersgroepen en burgers zich aansluiten om mee te helpen planten. Dit is namelijk handwerk en een enorme klus. We hebben vooral nog handen tekort voor de aanplant in het Wilhelmina Park in Kollum. Hiervoor doen we een beroep op ‘de Mienskip’, vertelt Henk Pilat van Stichting Wrâldfrucht.

Vrijwilligers voor Buitenpost kunnen zich melden bij:

Henk Pilat (Wrâldfrucht, Op’e Stâl): 06 54 34 16 10 (kantoor: 0511 54 24 76); of bij Atsje Lettinga (De Muzykpleats): 06 57 56 58 71.

Voor Kollum: Tjerkje van der Laan (Bloemenparadyske): 06 81 95 78 71; of bij Yme Westra (Plaatselijk Belang Kollum): 06 51 59 22 06.

Via de mail mag ook: info@waldpyk.com