Omwonenden: geen behoefte aan uitbreiding bedrijventerrein Lauwerskwartier in Surhuisterveen

Twee bewoners van de Warreboslaan in Surhuisterveen hebben dinsdag bij de Raad van State geprotesteerd tegen uitbreiding van het bedrijventerrein Lauwerskwartier in Surhuisterveen.

Er is geen behoefte aan nieuwe bedrijfskavels, omdat in de regio nog voldoende vestigingsruimte voor bedrijven is, zeggen omwonenden. De grond waar de gemeente Achtkarspelen de aanleg van de tweede fase van Lauwerskwartier heeft gepland is nu weiland. Dat willen de omwonenden zo houden.

Volgens de buurtbewoners wil de gemeente té graag het bedrijventerrein uitbreiden en zijn beschikbare bedrijfsterreinen in de regio selectief geïnventariseerd. Zo zou Achtkarspelen niet naar Grootegast en Smallingerland hebben gekeken waar volgens hen genoeg kavels en bedrijfsruimte beschikbaar zijn. Ook zouden er in een straal van tien kilometer rond Surhuisterveen genoeg panden leegstaan.

Lees ook: Bedrijventerrein Lauwerskwartier in Surhuisterveen krijgt aansluiting op De Skieding

Woordvoerders van de gemeente spraken dinsdag in Den Haag tegen dat er overcapaciteit ontstaat. Er is onderzoek gedaan waarin ook de capaciteit in Grootegast en andere plaatsen is meegenomen. De uitbreiding van Lauwerskwartier is bestemd voor bedrijven in een gebied van zo’n tien kilometer rond Surhuisterveen.

Inmiddels zouden er twaalf bedrijven uit dit gebied zijn die zich op de tweede fase willen vestigen. Die bedrijven, waarvan de gemeente vanwege de privacy de namen niet bekend wil maken, laten na hun verhuizing geen bedrijfskavels achter omdat die een andere functie gaan krijgen.

De woordvoerders van de gemeente zeiden dinsdag dat uitvoerig met de buurt is overlegd over de aanleg van de tweede fase. Dat overleg leidde ertoe dat de Warreboslaan geen ontsluitingsweg zal worden van het bedrijventerrein. Ook zijn er afspraken gemaakt over groen rond het nieuwe bedrijventerrein. Er zijn twee bezwaarmakers overgebleven, zegt de gemeente. ,,Het feit dat wij wel naar de Raad van State stappen en anderen niet, wil niet zeggen dat ze allemaal tevreden zijn met het plan. Ze zeggen ook: ‘Het heeft toch geen zin’”, zei één van de omwonenden.

De uitspraak volgt.