Brons voor roomboter amandelstaaf De Korenaar

Surhuisterveen - De Korenaar uit Surhuisterveen is derde geworden in de roomboter amandelstavencompetitie van het Echte Bakkersgilde.

De familie Diertens doet al vele jaren mee met de competities en behaalde al vaker de finaleronde, maar scoort nu voor het eerst een podiumplek. Gommans uit Sevenum werd eerste en Van Walderveen uit Geldermalsen behaalde de tweede plaats.

Voorronde

In de voorronde van de competitie konden alle Echte Bakkers gedurende twee weken hun roomboter amandelstaaf aanbieden voor de beoordeling. 153 staven werden gekeurd door Mark van Wijk, Keurmeester bij GildePartner Van der Pol en Ron Bloem, Senior Productontwikkelaar bij GildePartner Royal Steensma. In de finaleronde sloot Mike Onasse van het Boulangerieteam zich aan bij deze vakjury. Bij de 15 finalisten is vorige week anoniem en onaangekondigd een roomboter amandelstaaf in de winkel gekocht.

In de finale streden 15 Echte Bakkers om de prijzen. Mark van Wijk: ,,De kwaliteit in deze finale was ongekend hoog. We hebben veel finalisten met een acht kunnen beoordelen, maar de roomboter amandelstaaf van De Korenaar was met een 8,17 toch net iets beter.” Doorslaggevend waren de vorm en de mooie bruine kleur, waaruit blijkt dat de amandelstaaf perfect gebakken is. Van Wijk: ,,Het bakken is zo belangrijk, dat geeft naast de perfecte kleur ook een heerlijk rijke smaak. Deze staaf is heerlijk om te eten.”

Familie werkt als team

De reactie uit Surhuisterveen is enthousiast. ,,Geweldig en hartstikke mooi,” laat Willem Diertens sr. weten. Hij is eigenaar van het familiebedrijf De Korenaar, samen met zijn zoon Willem jr. en schoonzoon Johnny de Vries. Johnny is als banketbakker verantwoordelijk voor deze inzending, maar het is ook teamwerk. Johnny: ,,We staan altijd open voor de adviezen van de specialisten en collega Echte Bakkers en dan overleggen we hoe we die tips af kunnen stemmen met onze eigen ideeën. Op het rapport van de finale stond nog een kleine opmerking over het afwerken van de uiteinden van de staaf. Ik ben al weer aan het denken hoe ik dat kan verbeteren.”

Proeven

De klanten van De Korenaar zijn natuurlijk de grote winnaars. Zij krijgen bevestiging dat de productkwaliteit hoog in het vaandel staat bij De Korenaar. In de winkels in Surhuisterveen en Roden wordt het feestje volop gevierd. De winkeldames zijn heel enthousiast over de gewonnen prijs. Zij laten iedereen graag een stukje proeven van de prijswinnende roomboter amandelstaven. Johnny heeft nog wel een laatste tip voor thuis: ,,Als je de roomboteramandelstaaf even vijf minuten in een voorverwarmde oven doet op 200 graden, dan is ie op z’n lekkerst.”