Nieuwe woningen Harkema schieten als paddenstoelen uit de grond

Harkema - Een dag en een week, en hup, daar is al weer een nieuwe woning klaar aan het Dominee Tiesingaplein in Harkema.

In opdracht van WoonFriesland bouwt Bouwgroep Dijkstra Draisma in Harkema twaalf nieuwe, duurzame woningen aan het Dominee Tiesingaplein. Het gaat om acht eengezins- en vier levensloopbestendige woningen als vervanging van de woningen uit de jaren zestig die eind vorig jaar zijn gesloopt.

De bouw trekt in de buurt veel bekijks, want de woningen schieten als paddenstoelen uit de grond. Maandag 28 oktober is de eerste woning gebouwd en daarna is er elke dag een nieuwe opgezet. Vanaf de begane grondvloer wordt de woning casco (wind- en waterdicht) geplaatst. Als ze alle twaalf staan, wordt de woning in een week afgebouwd.

Dat kan zo snel dankzij de Droogstapelmethode van BDD, een op maat gemaakte woningbouwoplossing, waarbij de woning gasloos is en circulair. De woningen functioneren volledig op elektriciteit, die deels van de eigen zonnepanelen komt.

Het is een industrieel bouwproces: de woningen worden door WoonFriesland samengesteld, waarna software, robots en vakmensen in de fabriek de rest doen. Dit zorgt voor een betaalbare en comfortabele woning. In januari staat de opening gepland.

Harkema is voor WoonFriesland niet de eerste wijk die vernieuwd wordt door Dijkstra Draisma. Vlak voor de bouwvak werden achttien woningen in Hurdegaryp opgeleverd en binnenkort start de wijkvernieuwing op Vlieland. Deze gevels worden nu gemaakt in de fabriek.