Huwelijksjubileum Tinus en Tetje van der Meulen

Kollum - Woensdagmorgen bracht wethouder Pytsje de Graaf van Noardeast-Fryslȃn een bezoek aan Tinus en Tetje van der Meulen om hen te feliciteren met hun zestigjarig huwelijksjubileum. Zij kregen hun officiële trouwakte overhandigd.

Op 6 november 1955 kregen Tinus en Tetje verkering. Ze ontmoetten elkaar tijdens de optredens van hun zangverenigingen. In de winter die volgde hebben ze samen veel geschaatst. Voordat ze trouwden, werkte Tetje in de huishouding bij diverse gezinnen. Het zorgen voor anderen zat haar toen al in het bloed. Het hart van Tinus lag bij planten en bloemen, daarom ging hij op 1 maart 1956 bij Tuinaanlegbedrijf Struiksma te Leeuwarden aan het werk.

In die tijd, kon je in de gemeente Leeuwarden alleen een huis huren als je samen 60 jaar of ouder was. Omdat het stel samen nog maar 48 jaar oud was, kocht de baas van Tinus in 1959 een klein huisje aan de Tweede Dwarsstraat te Leeuwarden dat ze konden huren.

Hierna trouwden Tinus en Tetje. In deze woning zijn drie van de vier kinderen geboren, allen jongens. In 1960 kregen ze een tweeling, dat het er twee waren werd pas bij de geboorte duidelijk. Het jonge stel had het er erg druk mee. De derde zoon werd in 1964 geboren. In 1965 verhuisden ze naar Goutum, dit was qua woning een grote verbetering. Tetje was toen huisvrouw, zorgde voor de kinderen en werkte daarnaast ook nog in de huishouding van de familie Struiksma.

Tinus kreeg in die periode steeds meer last van heupslijtage en was gedwongen ander werk te zoeken. In 1967 ging hij als boekhouder aan de slag bij het accountantskantoor van zijn oudste broer. Dit was voor hem een grote omschakeling: van buiten werken naar binnen werken. Het gezin volgde het werk en verhuisde naar een oud boerderijtje in Oudwoude. Hier werd in 1968 de jongste zoon geboren. In 1975 verhuisde het gezin naar een nieuwe woning in Kollum, waar nog steeds wonen.

Tinus en Tetje hebben zich van jongs af aan veel voor de gemeenschap ingezet en veel vrijwilligerswerk gedaan. Tetje zette zich in voor de vrouwenvereniging en de vrouwenbond. Daarnaast was ze, onder meer, penningmeester vrouwenvereniging, voorzitter vrouwenbond, ouderling en recent bestuurslid van de ouderensoos. Tinus was initiatiefnemer van een kleuterschool in Oudwoude en heeft daarnaast de nodige bestuursfuncties gehad, waaronder voorzitter mannenvereniging, lid van het schoolbestuur, ouderling en voorzitter van een zangvereniging.

Tetje houdt van lezen, handwerken, kruiswoordpuzzels en gezelligheid. Tinus houdt van de natuur. Zijn grootste hobby’s zijn de bloementuin en fietsen. Tegenwoordig puzzelt hij in de wintermaanden. Hun gezamenlijke liefde gaat uit naar de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Ze koesteren de contacten en regelmatige bezoekjes. Naast alle mooie herinneringen van de afgelopen 60 jaar hebben ze ook verdriet meegemaakt. In 2006 verloren ze hun oudste zoon aan een ernstige ziekte. Met leeftijd komen ook gebreken, maar gelukkig zijn beide geestelijk nog fit. Het liefst blijven ze, met de nodige hulp, nog een hele tijd samen aan de Cantecleer in Kollum wonen.