Fries Kamerorkest speelt Schumann in Dokkum en Leeuwarden

Leeuwarden/Dokkum - Het Fries Kamerorkest geeft dit weekeinde twee keer het concert Stemmingswisselingen, met twee composities van de Duitse componist Robert Schumann (1810–1856).

Zaterdagavond 23 november vanaf 20.00 uur speelt het orkest in de Grote Kerk in Dokkum en zondagmiddag vanaf 15.00 uur in de Doopsgezinde kerk aan de Wirdumerdijk in Leeuwarden.

Enige pianoconcert

In 1841 schreef Schumann een Fantasie in a-mineur voor piano en orkest, die op 13 augustus 1841 in première ging in Leipzig, met als soliste Schumanns vrouw Clara Wieck. Zij spoorde hem aan er een volwaardig driedelig concert van te maken. In 1845 voegde Schumann een Intermezzo en een Finale toe om het werk af te ronden. Het werd het enige pianoconcert dat Schumann voltooide. Het complete concert ging in première in Dresden op 4 december 1845, waarbij Clara weer soleerde en Ferdinand Hiller (aan wie het werk was opgedragen) dirigeerde.

Solist in het pianoconcert is de Engelse pianist Nico de Villiers. Hij is geboren in Zuid Afrika en is pianist, muzikaal begeleider, muziekwetenschapper, docent en coach, woonachtig in Londen. Hij studeerde af aan de Royal Scottisch Academy of Music and Drama op liederen van de in Leeuwarder geboren maar in Amerika wonende componist Richard Hageman. Hij is stichter van de Hageman Society (RHS). Aan The Royal Scottish Academy werkt hij momenteel aan zijn doctoraalstudie.

Vierde was tweede

Het tweede werk op het programma is de vierde symfonie opus 120. Schumann componeerde deze symfonie al in 1841 als zijn tweede, maar was ontevreden over het eindresultaat waardoor het werk niet werd uitgevoerd. Pas in 1853 ging de herschreven versie, de tweede en derde had hij toen al voltooid, als vierde symfonie in Bonn in première. De uitvoering was een daverend succes.

Schumann schreef in totaal vier symfonieën die alle vier vol zitten met muzikale uitvindingen, rijkdom aan constructie, neigingen naar een melodische vrijheid en worden verrijkt door een rijke polyfonie. Robert Schumann behoort zonder twijfel tot de belangrijkste componisten van de periode van de muzikale Romantiek. Hij heeft niet alleen een groot aantal belangrijke pianowerken en liederen nagelaten, maar verkende met zijn late koor- en orkestwerken vaak nieuwe mogelijkheden. Voorafgaand aan de uitvoering geeft de dirigent een toelichting op het programma.

Kaarten zijn te bestellen via info@frieskamerorkest.nl

www.frieskamerorkest.nl