Femke IJlstra speelt thuiswedstrijd met Syrène Saxofoonkwartet

Augustinusga - Kamerkoor Hortus Vocalis en Syrène saxofoonkwartet geven zondag 24 november vanaf 15.00 uur een concert in de Augustinuskerk.

Koor en saxofoonkwartet is bepaald geen alledaagse combinatie. Toch gaat Hortus Vocalis, het kamerkoor van Collegium Vocale Fryslân, die uitdaging aan. Het optreden in Augustinusga is het laatste in een serie van drie in Friesland in het zelfde weekend, de andere concerten zijn vrijdagavond in Joure en zaterdagavond in Bolsward.

Prestigieus

De leden van het Syrène saxofoonkwartet hebben gestudeerd aan het conservatoria in Amsterdam, Den Haag en Utrecht en zijn als eerste blazersgezelschap verwelkomd op het prestigieuze Nederlandse Strijkkwartet Akademie. Het Syrène Saxofoonkwartet heeft alle grote Nederlandse concertpodia en vele internationale podia weten te bespelen. Het saxofoonkwartet bestaat uit Femke IJlstra (sopraansaxofoon), Femke Steketee (altsaxofoon), Annelies Vrieswijk (tenorsaxofoon) en Aukelien Kleinpenning (baritonsaxofoon). Fries om útens Femke IJlstra is geboren en getogen in Augustinusga als dochter van dirigent en docent koperblaas-instrumenten Bienze IJlstra.

Op het programma staan hedendaagse werken waaronder On the dignity of man van Bernd Franke. Het is een compositie voor saxofoonkwartet en gemengd koor op een tekst van Giovanni Pico della Mirandola. Het stuk beleefde op 22 mei 2005 op de Dresdener Musikfestspiele haar première. De rede over de menselijke waardigheid van de toen 24-jarige Mirandola is geschreven in 1486 en wordt beschouwd als een van de belangrijkste humanistische traktaten uit de Renaissance. Het is een soort manifest van de vrije mens, die zijn lot in eigen handen neemt.

Lustrumstuk

Ook zal de compositie Listen to the song in you, geschreven door Van der Veen ten gehore worden gebracht. Hij schreef het stuk ter gelegenheid van het eerste lustrum van Collegium Vocale Fryslân. Muzikale medewerking zal worden verleend door harpiste Nienke van der Leijden.

Een pareltje uit de koorliteratuur is het werk Agnus Dei van de Noorse componist Egil Hovland. Oorspronkelijk geschreven voor een koor en fagot. Voor deze gelegenheid is de fagot vervangen door een saxofoon. Het is een werk dat zelden wordt uitgevoerd maar zeer de moeite waard is. Dat het saxofoonkwartet, het koor en de harpiste ook afzonderlijk van zich zullen laten horen spreekt voor zich.

Verbindingen

Dirigent Gerben van der Veen is altijd op zoek naar verbindingen in de muzikale wereld. ,,Op het eerste gezicht is het misschien niet een voor de hand liggende combinatie. Dat maakt het spannend en uitdagend. Het stuk van Franke is geschreven voor saxofoonkwartet en gemengd koor, een moeilijk stuk. De lat ligt hoog. Dat je elkaar In een dergelijke samenwerking kunt versterken en inspireren, staat buiten kijf. Mijn enige criterium is dat je je eigenheid niet verliest.’’

Kaarten zijn te bestellen via het Posthuis Theater in Heerenveen: www.posthuistheater.nl en te koop aan de zaal