Verhalenavond en voorstelling in Westergeest

Westergeest - Vrijdagavond 15 november zijn op plaatsen in de hele provincie verhalen verteld.

Ook Westergeest deed mee aan de verhalenavond. In een kleine theatervoorstelling op drie verschillende locaties werden de aanwezigen meegenomen in het verhaal van Eelke Meinerts en Bareld Bijma. Twee personen die veel voor Westergeest hebben betekend. Hun verhaal kwam tot leven op deze avond. Eline de Vries was de regisseuse van de zeer geslaagde voorstelling. De spelers kwamen uit Westergeest en omstreken.

Eelke Meinerts

In de kerk waren de aanwezigen getuige van de doop van de kleine Eelke Meinerts. Op de tweede locatie had hij zich verstopt onder een tafeltje, want anders moest hij aan het werk als zijn moeder hem riep, hij ging liever zitten schrijven en dichten.

Bareld Bijma

Bareld Bijma was naast zijn werk als politieagent de oprichter van o.a. de Fokkema's pleats en had veel bestuursfuncties in het dorp, voor ieder bestuur had hij een koffer. Om aan geld te komen voor de realisatie van de Fokkema's pleats zette hij acties op touw, zoals verkopen van toiletpapier, bloemen, potgrond.

Halverwege de voorstelling, op de tweede locatie, werden de aanwezigen opgeschrikt door een snel rijdende motor, waar 'plysje' Bijma de passagier was. Bij de Fokkema's pleats aangekomen werd daar gespeeld wat hij voor het dorp heeft betekend en ook het afscheid als politieagent. Hij kreeg een groot ei aangeboden, waar hij op zou kunnen broeden voor weer meer acties in het dorp.

Foto’s Jantsje Wiersma