Eelke Bakker is straks een 'supercentenarian'

Als alles meezit mag Eelke Bakker zich volgend jaar zomer, naast oudste man van de Benelux, ook ‘supercentenarian’ noemen. Een handtekeningenjager uit de VS heeft Bakker alvast op de korrel.

Dat bleek toen er eerder deze week een brief uit Amerika op de mat plofte bij de Dokkumer vestiging van interieurwinkel Leen Bakker.

De brief was afkomstig van Nik Neville (57) uit Upland, California. Neville is geïnteresseerd in zogenaamde ‘supercentenarians’: mensen van 110 en ouder. Die interesse komt door zijn eigen grootmoeder, die liefst 113 werd.

Neville las op het internet over een man uit Dokkum, Friesland die 109 is, bijna supercentenarian dus. ,,U bent 4 jaar jonger dan mijn grootmoeder nu geweest zou zijn’’, schrijft Neville in het Engels. ,,De dingen die u gezien moet hebben in uw leven. Van vliegtuigen tot computers. Ik ben nu 57 en de veranderingen die ik in mijn land heb meegemaakt zijn al fantastisch. De veranderingen die u heeft gezien moeten minstens zo geweldig zijn.’’

De Amerikaan is gegrepen door het verhaal dat Bakker tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Nazi’s gevangen werd gezet. ,,Ik ben nu op zoek naar een boek over de bezetting van Nederland door de Duitsers.’’

Handtekening

Neville is dusdanig in de ban van Bakkers levensverhaal dat hij hem om een handtekening vraagt. De Amerikaan verzamelt namelijk ook handtekeningen, schrijft hij.

In de enveloppe stopte hij ook drie dollar, voor de kosten van de retourzending. En toen begon het probleem voor Neville: op internet kon hij nergens een adres vinden van Eelke Bakker. Wel van een andere Bakker uit Dokkum, namelijk Leen Bakker. Dat moet wel familie zijn, zal de Amerikaan gedacht hebben.

En dus opende Klaas-Siemen van der Veen, teamleider bij Leen Bakker in Dokkum, deze week nietsvermoedend de post uit Amerika. Gelukkig is Dokkum maar klein, en was de brief snel bij de rechtmatig ontvanger Eelke Bakker. Die stuurt dit weekend de gesigneerde foto terug naar Californië, laat zijn kleindochter weten.