Raad stilgelegd na ‘ongepaste uithaal’ van Sjon Stellinga

BUITENPOST - Burgemeester Oebele Brouwer heeft donderdagavond de raadsvergadering van Achtkarspelen een tijdje geschorst na een flinke verbale uitspatting van Sjon Stellinga (PvdA).

In z’n reactie richting wethouder Margreet Jonker overschreed de sociaaldemocraat een grens, vond de voorzitter van de raad. Stellinga kon in een discussie over een begrotingswijziging over de sociale werkvoorziening - ‘een nietszeggend punt van de agenda’ - niet goed uit de voeten met een antwoord van wethouder Jonker.

De PvdA’er liet dat nadrukkelijk in woord en gebaar blijken. Hij gaf verbaal te kennen inhoudelijk ontevreden te zijn door onder andere te stellen dat er bij de beantwoording door Jonker ‘geluid uit de wethouder komt’. Die opmerking schoot Brouwer in het verkeerde keelgat, waarop de burgemeester de vergadering stillegde. In het overleg tussen de betrokkenen dat daarop in een ruimte naast de raadszaal volgde, werd de ergste kou uit de lucht gehaald.

Bij het overleg tijdens de schoring schoof wethouder Harjan Bruining van financiën ook aan. Bruining stelde bij de hervatting van de raadsbijeenkomst dat ‘een definitiekwestie’ over wat in een eerdere kostendiscussie door hem is gezegd als oorzaak van Stellinga’s boosheid diende. In de komende periode wordt achterhaald wat er in die betreffende beraadslaging precies is gezegd en hoe dit geïnterpreteerd moet worden.