Scholieren studeren in huiskamer, op school

Leerpleinen, studieruimten en zelfs lokalen. Het Lauwers College in Buitenpost toverde ze stuk voor stuk om tot huiskamertjes, met allerlei toepassingen voor de studenten. Het was onderdeel van de grootschalige renovatie van de scholengemeenschap. ,,De leerlingen zitten graag op de leerplekken. Het is er gezellig geworden”, zegt havo-teamleider Lysbeth Brouwer.

De scholieren kunnen zich na de aanpassingen op het centraal gelegen leerplein even terugtrekken, zodat ze zich beter kunnen concentreren. Er zijn onder meer privacyplekken gecreëerd voor twee personen. Verder hebben de ruimtes een open en transparante uitstraling met veel lichte kleuren en zijn ze van alle gemakken voorzien. Leerlingen verkenden de ‘’nieuwe’’ vertrekken met hun mond open. Ze waren blij verrast met de nieuwe look.

Bij de feestelijke opening donderdag werd meteen een bruggetje gemaakt naar de volgende stap: het vernieuwen van de zitkuil, waar de jeugd doorgaans hun pauzes spendeert. Onder leiding van de Leeuwarder graffitikunstenaar Roy Schreuder gaven zeventien leerlingen daartoe donderdag de aanzet door een viertal zitbankjes te pimpen, in allerlei kleuren. Wanneer de ‘’pauzekuil’’ klaar is, is nog onbekend bij de schoolleiding.