Leerlingen VO Surhuisterveen naar ‘Lichtgevende speeltuin met klimaatboodschap’

Surhuisterveen - Leerlingen van klas 3 van VO Surhuisterveen bezochten deze week in het Groninger Museum de installatie ‘Presence’ van Daan Roosegaarde.

De derdeklassers, met het examenvak Beeldende Vorming in hun pakket, keken in het Museum naar de ‘lichtgevende speeltuin met een klimaatboodschap’ van Daan Roosegaarde. Een tentoonstelling waarbij je alles mag aanraken en doen. Hoe onwaarschijnlijk en leuk is dat?

Dansen, springen en rollen

De leerlingen beleefden de installatie ‘Presence’, waarbij ze mochten dansen, springen, liggen, aanraken en rollen in de vrijwel lege ruimtes. Ruimtes waarin jouw afdruk voortdurend zichtbaar wordt in de vorm van schaduwen en silhouetten. Enkele minuten vastgehouden door licht-absorberende coatings op de muren en vloeren.

Silhouetten die verwijzen naar onze ecologische voetafdruk op aarde en de rampzalige gevolgen daarvan. Dat laatste moest even uitgelegd worden, maar werd door de leerlingen direct begrepen. Toch is deze tentoonstelling vooral mooi en dromerig. In alle schemerige ruimtes word gespeeld met licht, vorm en kleur, met in de hoofdrol de leerling en zijn verlichte mobiele telefoon.

Gezamenlijke handafdruk

In elke ruimte kan je je aanwezigheid voelen en laten zien op muren en vloeren. Met als slotscene een gezamenlijke handafdruk, waarbij de leerling verbeeldt waar zij voor staat als het gaat om het klimaat en het milieu. Want de tentoonstelling eindigt niet voor niets met de quote van Marshall McLuhan: ‘There are no passengers on spaceship earth. We are all crew’ (er zijn geen passagiers op ruimteschip aarde, wij zijn samen bemanning).