Oppositie blijft aandringen op vertrek wethouder Ameland

De voltallige gemeenteraad van Ameland, met uitzondering van enige coalitiepartij AmelandEén, zegt het vertrouwen op in PvdA-wethouder Bruins Slot.

De vijf partijen (Algemeen Belang Ameland, Ameland ‘82, CDA, VVD en Sociale Fractie Ameland) hebben een motie ingediend waarmee ze het vertrek van Bruins Slot willen afdwingen. Die motie hing al sinds afgelopen vrijdag in de lucht, nadat de partijen hadden geëist dat Bruins Slot uit zichzelf opstapt.

Lees ook | Oppositie Ameland wil snel vertrek PvdA-wethouder

Begin januari stapte Irma Marinus uit de PvdA, en daarmee uit de coalitie die haar partij (1 zetel) met AmelandEén (5 zetels) vormde. Daarmee klapte de coalitie. Bruins Slot bleef op haar post, met steun van AmelandEén. Na de installatie van nieuwe burgemeester Leo Pieter Stoel, afgelopen donderdag, begon die laatste partij met gesprekken die tot een nieuwe coalitie moeten leiden.

De oppositiepartijen noemen de huidige minderheidscoalitie een ,,ongewenste situatie voor het bestuur van onze gemeente.’’ Bruins Slot zou ,,nu haar partij niet meer vertegenwoordigd wordt in de Raad, haar functie moeten opgeven.’’ Nu ze dit niet uit zichzelf doet, zegt de oppositie dat hen niets anders rest dan een motie van wantrouwen.

AmelandEén-voorzitter Andries Metz zegt dat zijn partij bezig is met een reactie op de motie. ,,Dat doen we weloverwogen. Ook al worden we nu hard tegen de schenen geschopt: dat willen we niet terug doen.’’

De motie staat vooralsnog op de agenda van de raadsvergadering van aanstaande maandag 27 januari. Omdat de oppositie nu in de meerderheid is, kan de motie op een meerderheid rekenen.