Vlaggen uit voor nieuwe bewoners Tiesingaplein in Harkema

Harkema - Acht nieuwe bewoners van het Ds. Tiesingaplein hebben vandaag uit handen van wijkconsulent Melle Leegstra de sleutel van hun huis gekregen. Met vier andere aspiranthuurders voert WoonFriesland nog gesprekken.

De twaalf nieuwe woningen zijn deze week opgeleverd. De woningen zijn gebouwd volgens de nieuwe Droogstapelmethode van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Daarbij worden de woningen al in delen in de fabriek gebouwd en daarna op hun standplaats in elkaar gezet. Vanaf maandag 28 oktober is er elke dag een nieuwe opgezet, casco (wind- en waterdicht) vanaf de begane grondvloer. Toen ze alle twaalf stonden, zijn de woningen elk in een week afgebouwd.

Vervanging

De acht eengezins- en vier levensloopbestendige woningen vervangen de huizen uit de jaren zestig, die niet meer aan de woonwensen van deze tijd voldeden en slecht waren te verhuren. Alle bewoners zijn nieuw in de straat, geen van de oude bewoners is teruggekeerd. ,,Dat zie je vaker bij sloop/nieuwbouwprojecten. De vertrokken mensen hebben intussen ergens anders een vaste plek gevonden en hebben geen zin om twee keer te verhuizen’’, aldus woordvoerster Annemarieke Voortman van WoonFriesland .

Gasloos

De woningen zijn gasloos en circulair. Ze functioneren volledig op elektriciteit, die deels van de eigen zonnepanelen komt. In het industriële bouwproces zijn de woningen door WoonFriesland samengesteld, waarna software, robots en vakmensen in de fabriek de rest hebben gedaan. Dit zorgt voor een betaalbare en comfortabele woning. ,,Bovendien is de bouwtijd heel kort, waardoor de overlast voor de buurt beperkt is gebleven. Dat is natuurlijk heel prettig voor de omwonenden’’, zegt Voortman.