'Gele M van McDonald's niet te hoog bij Dokkum'

Als er een McDonald’s bij Dokkum komt, hoeft de mast met de gele M wat de FNP betreft ,,net fan Aldtsjerk ôf sjen te wêzen’’.

Dat zei fractievoorzitter Fedde Breeuwsma donderdagavond tijdens de raadsvergadering waarin de procedures voor vestiging van het fastfoodrestaurant werden voorbereid. De gemeenteraad besloot dat McDonald’s verder mag met de voorbereidingen voor een vestiging bij Dokkum maar had – met uitzondering van het CDA – wel wat op- en aanmerkingen.

Zo vroeg S!N (Sociaal in Noardeast-Fryslân) zich af hoe het komt met zwerfafval in het naastgelegen Tolhuispark, en hoeveel werkgelegenheid het restaurant oplevert. Dat zijn 40 fulltimebanen, wat volgens wethouder Engbert van Esch neer zal komen op zo’n 80 werknemers.

Lees ook | McDonald's wil zich in Dokkum vestigen

FNP-voorman Breeuwsma had naast commentaar op de masthoogte nog een verzoek: de felverlichte gele M zou uit moeten staan als het restaurant dicht is. Van Esch beloofde de suggesties mee te nemen in zijn gesprekken met vertegenwoordigers van McDonald’s. 

Klaas de Jager (ChristenUnie) vroeg zich met het oog op de volksgezondheid af of een fastfoodrestaurant vlakbij een school wel zo’n goed idee is. Hij kreeg tegengeworpen dat dat voor een belangrijk deel eigen verantwoordelijkheid is van de inwoners van Noardeast-Fryslân.