Waaraan moet een schoonmaakbedrijf voldoen?

Aangeboden door: Offerte.nl

Een aantal jaren geleden heeft de Belastingdienst samen met de Inspectie SZW een checklist de wereld ingebracht voor bedrijven die het schoonmaakwerk uitbesteden aan andere ondernemingen.

Zij kunnen deze checklist inzetten bij het beoordelen van de schoonmaakbedrijven. Dit is nodig aangezien de opdrachtgevers medeverantwoordelijk zijn om een bedrijf in te huren dat werkt volgens de wet- en regelgeving. 

Daarnaast kunnen zij in een aantal gevallen aansprakelijk worden gesteld als het schoonmaakbedrijf niet alles op orde heeft. De checklist van de Inspectie SZW en de Belastingdienst moet er dus voor zorgen dat de opdrachtgevers een grotere kans hebben om te werken met een eerlijk schoonmaakbedrijf, wat dus ook misstanden in de branche moet voorkomen. Naast het gebruiken van de checklist is het ook aan te raden om de opties voor het schoonmaakwerk te vergelijken. Zo kun je niet alleen kiezen voor een eerlijk bedrijf, maar ook voor het bedrijf dat het goedkoopst werkt.

Eerlijkheid is dus belangrijk. Gelukkig werken veel schoonmaakbedrijven in ons land ook op een eerlijke wijze, maar niet elke onderneming houdt zich aan de regels. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het aantal uren dat de schoonmakers moeten werken. Ook kan het zo zijn dat de werknemers onvoldoende betaald krijgen. Oneerlijke schoonmaakbedrijven dragen bijvoorbeeld ook geen premies of belastingen af. Dit zijn een paar voorbeelden van factoren waaraan je een bedrijf kunt herkennen dat op een oneerlijke manier werkt. Dit zorgt ervoor dat ze lagere prijzen kunnen bedingen en dus op een oneerlijke manier rivaliseren met de concurrenten die wel de regels volgen.

De Inspectie SZW en de Belastingdienst treden dus samen tegen de oneerlijke schoonmaakbedrijven op, al hebben de IND en het UWV ook invloed in deze samenwerking. Bovendien willen ze ook dat de opdrachtgevers een steentje bij gaan dragen in deze strijd. Zij zijn er namelijk medeverantwoordelijk voor dat het schoonmaakbedrijf de regels volgt bij het uitvoeren van hun taken. Opdrachtgevers kunnen bijdrage leveren door niet alleen te kijken naar de tarieven, maar door ook te letten op andere criteria. Hierbij kun je denken aan keurmerken. Dit zal ervoor zorgen dat problemen voorkomen worden.