It Koartling start binnenkort nieuwe mannenkookgroep

BUITENPOST - In It Koartling gaat binnenkort weer een Mannenkookgroep van start.

Veel (oudere) mannen kunnen niet of nauwelijks koken. De oorzaak daarvan kan heel verschillend zijn, maar onder de streep betekent het niet meer of minder dan dat de zelfredzaamheid van die mannen beperkt is. Juist in een tijd waarin we steeds ouder worden en langer zelfstandig thuis blijven wonen is het van belang dat iedereen – dus ook mannen – goed voor zichzelf (en de eventuele partner) kunnen zorgen.

Interesse

Daarom organiseert It Koartling dit voorjaar opnieuw een kookcursus voor mannen: de mannenkookgroep. Cursusleider is net als in het najaar van 2019 Jody Weima. De cursus is geschikt voor alle mannen van 55 jaar en ouder die willen leren koken of die béter willen leren koken. ,,We kiezen bewust voor die groep. Jongeren kunnen vaak wel koken en hebben toch een andere interesse. Bij het kiezen van onderwerpen gaan we de eerste keren uit van wat de mannen zelf willen. Meestal komt dat neer op Hollandse kost, Italiaans of Indisch’’, vertelt Hink Speulman van It Koartling.

Er zijn twee niveaus: basisvaardigheden en gevorderd. De cursus begint binnenkort en bestaat uit zes wekelijkse bijeenkomsten. De groepen waren eerder vijf man groot, maar nu is het maximum deelnemers vier. Hierdoor hebben de lessen een sterk individueel karakter. It Koartling wil zoveel mogelijk mannen leren koken. ,,We hopen dan ook dat mannen niet alleen zichzelf aanmelden, maar ook een vriend, collega of buurman, en dan samen op les komen. Zo help je soms net iemand de drempel over’’, zegt Speulman.

Maaltijd

Bij het koken wordt gebruik gemaakt van verse producten. ,,Dus een verspakket zoals je die tegenwoordig in bijna alle supermarkten tegenkomt kan soms een heel goed vertrekpunt zijn. Dat is vooral handig bij het boodschappen doen. We deden dat wel eens als onderdeel van de les, maar het kost te veel tijd. Het koken is soms toch wel heel intensief, maar zodra het klaar is, gaat het gas er af en wordt alles wat bereid is in een gezamenlijke maaltijd opgegeten. Dan kan het heel gezellig worden.’’

De aanmeldingen worden verwerkt in volgorde van binnenkomst. Eén groep zit al vol, maar er is ruimte voor meer groepen. ,,En anders kunnen mensen misschien terecht in de volgende groep, die na afloop van de eerste periode start, dus al over zes weken.

Meer informatie op www.itkoartling.nl