Hans Gartner uit Nes wint eerste Frater Willibrordus Prijs

Hans Gartner uit Nes (NEF) heeft zondagochtend de eerste de Frater Willibrordus Prijs van het BNNVARA-programma Vroege Vogels gewonnen. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn melding over distelvlinders.

De prijs is vernoemd naar de inmiddels overleden frater Willibrordus uit De Bilt, een van de vaste bellers naar de zogenoemde Fenolijn van het programma. Daarop maken luisteraars melding van bijzondere natuurfenomenen. Gartner meldde op de lijn een enorme aanvoer van distelvlinders.

De jury, bestaande uit Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit, schrijver Bibi Dumon Tak en de samensteller van het radioprogramma Daniel Gulpers, roemde Gartners mooie woordkeuze. ,,De toon van het verhaal, de kennis die en passant wordt overgebracht, de enthousiaste manier van vertellen laat de luisteraar direct naar zijn computer snellen om de dans van de distelvlinder te gaan bekijken'', aldus de jury.

Gartner is werkzaam bij Staatsbosbeheer als boswachter in Nationaal Park Lauwersmeer. Hij nam de prijs tijdens de live radiouitzending geëmotioneerd in ontvangst.

 

Frater Willibrordus overleed vorig jaar september op 91-jarige leeftijd. Het programma heeft nu een prijs in het leven geroepen ,,om zijn liefde voor de natuur te eren".

De frater belde wekelijks met de Fenolijn van het programma. Hij vertelde dan wat hij had waargenomen aan planten, dieren en vlinders. De Fenolijn is een afgeleide van het begrip fenologie, wat zoiets betekent als het bestuderen van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur. Het gaat dan om bijvoorbeeld bloei, bladontwikkeling bij planten maar ook over 'wanneer start de vogeltrek' en 'wanneer verschijnen vlinders en andere insecten'.

Vroege Vogels noemde het overlijden van de frater eerder al ,,een gemis. Voor ons, de makers van Vroege Vogels, maar nog meer een gemis voor alle vaste luisteraars van de Fenolijn. Hij vond het zijn taak om bij te houden wat er in de natuur onder invloed van het klimaat veranderde''.

Het programma wil met de prijs de mooiste, meest inspirerende en bijzondere waarneming op de Fenolijn jaarlijks belonen.