De Spitkeet in strijd tegen de processierups

HARKEMA - In Themapark De Spitkeet was het vorige week een drukte van belang, omdat veel pakes en beppes, maar ook vaders en moeders, met hun (klein)kinderen naar het park kwamen.

De hele week stond in De Spitkeet in het teken van het bestrijden van de eikenprocessierups. De organisatie speelde in op het nestkastjesproject van de gemeente Achtkarspelen. De gemeente stelde nestkastjes beschikbaar voor de koolmees en de pimpelmees. Deze vogels gebruiken de rupsen van de eikenprocessievlinder als voedsel.

Voor de kinderen waren er diverse knutsel- en timmeractiviteiten. Zo mochten zij voor de vogels een leuke voedersilo timmeren, die ze thuis kunnen ophangen en waaruit die vogels dan zaad kunnen pikken. Anderen mochten een bloempot beschilderen en beplakken en daar tenslotte een vetbol in hangen. Thuis kunnen ze de vogels van hun vetbol zien eten.

Om een rups te maken kregen de kinderen potgrond gemengd met graszaad. Dit werd in een panty gegoten en wanneer die vol was, kon je hem de vorm van een rups geven, compleet met oogjes en sprieten. Thuis zal het graszaad gaan kiemen en door de panty groeien en dan heb je een ‘echte’ rups.

Om insecten te lokken moet je bloemen hebben en daarom hebben veel kinderen van potgrond met klei en zaadjes en een beetje water zaadbommen gemaakt. Straks kunnen de zaden gaan kiemen en groeien er mooie bloemen, waarop hopelijk veel insecten afkomen.

Voor de jongsten was een vlinder uitgezocht. Ze mochten kleuren, knippen en plakken en kregen zo een prachtige kleurige vlinder mee naar huis. Voor de liefhebbers was er bovendien een puzzel met vragen over de processierups. Uit de goede oplossingen werden aan het eind van de week twee nestkastjes verloot. In totaal hebben 624 volwassenen en kinderen een bezoek aan het museum gebracht.