Gemeente Westerkwartier vraagt NAM om opheldering na aardbeving bij Opende

De inwoners van de gemeente Westerkwartier moeten bij aardbevingsschade ook in aanmerking komen voor schaderegelingen en smartegeld. Dat stelt GroenLinks naar aanleiding van de aardbeving die zaterdagavond in Opende is gevoeld. De gemeente heeft vragen gesteld aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

De beving was zaterdagavond om 19.12 uur en had een kracht van 1.4 op de schaal van Richter. Hij was daarmee niet waarneembaar door inwoners van Opende, maar toonde zich wel op seismografen. Het epicentrum van de beving lag vlak bij de Skieding, tussen de A7 en Strandheem.

In het gebied is twee keer eerder een beving geweest, in 1999 en 2003. Niettemin is de plek opvallend, omdat het Westerkwartier buiten het Groningse aardgasgebied valt. Aan de Friese kant van de Skieding zijn wel enkele kleinere gasvelden.

Opheldering

Wethouder Hielke Westra heeft de NAM om opheldering gevraagd. ,,Ik wil van de NAM weten waardoor deze beving is ontstaan. De beving vond plaats op drie kilometer diepte, de diepte waar aardgas gewonnen wordt. Het lijkt aannemelijk dat de beving te maken heeft met gaswinning uit onderliggend gasveld.''

Westerkwartier staat ook in contact met de Friese buurgemeenten Achtkarspelen en Smallingerland.

Schriftelijke vragen

De fractie van GroenLinks maakt zich zorgen om de eventuele gevolgen en heeft het college schriftelijke vragen gesteld, die woensdagavond in de gemeenteraad aan de orde zullen komen.

De partij wil onder andere weten of zich al inwoners met aardbevingsschade hebben gemeld bij de gemeente en of inwoners van het Westerkwartier in aanmerking komen voor de schaderegelingen, verduurzamingsgelden, versterkingsmiddelen en eventuele smartegeldregelingen die voor het zogenoemde aardbevingsgebied in de provincie Groningen gelden.

Ook wil de fractie weten of de beving is toe te schrijven aan de gaswinning in één van de kleine velden in of nabij het Westerkwartier en of er recent meer seismologische beweging.