Succesvol milieuvoorvechter voegt zich bij de strijd tegen de biovergister in Kootstertille

De komst van de biovergister in Kootstertille is nog lang niet zeker. Dat zegt milieuvoorvechter Johan Vollenbroek uit Nijmegen.

De natuur- en scheikundige is onder meer bekend van de stikstofcrisis. Namens milieuorganisatie MOB (Mobilisation for the Environment) spande hij verschillende rechtszaken aan tegen stikstofregeling PAS. Dat leidde uiteindelijk tot een herziening van het landelijke stikstofbeleid.

Nu is Vollenbroek ingeroepen door actiegroep BioNee uit Kootstertille. Samen willen ze de bouw van de biovergister op industrieterrein Westkern, die over een maand of twee moet beginnen, verhinderen.

Lees ook | Uitstel betekent geen afstel voor biovergister in Kootstertille

Volgens milieuvoorvechter Vollenbroek zijn de zogeheten centrale biovergisters niet duurzaam, mede omdat ze vaak deels op gewassen als maïs draaien. Daarom spant hij al jaren rechtszaken aan tegen de komst van deze groengasinstallaties. In Oss en Groenlo is dat gelukt.

In Kootstertille schat Vollenbroek de kans op een succesvolle afloop van zo’n proces ,,behoorlijk groot’’ in. Mikpunt is daar onder meer een milieuvergunning uit 2009 waar Groengas Westkern zich op beroept. Die is volgens Vollenbroek niet meer van kracht.

Afgelopen maandag heeft MOB de eerste brieven verstuurd naar de gemeente Achtkarspelen. Daarin ook een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) om de communicatie met Groengas Westkern in handen te krijgen.

Zodra de schop de grond ingaat, kan het juridische traject beginnen. ,,Als de ondernemer wil gaan bouwen zonder vergunning, stappen we naar de rechter en vragen we om een voorlopige voorziening.’’

Verder heeft hij nog een ,,welgemeend advies’’ aan de ondernemer achter Groengas Westkern: ,,Doe het niet. Het momentum voor de mestvergister is voorbij. Als ze het zelfs in Brabant niet meer doen, dan is er wel wat aan de hand.’’