Echtpaar Schipper-Gast uit Buitenpost 60 jaar getrouwd

BUITENPOST - Ben Schipper en Hermien Gast vieren vandaag hun zestigste huwelijksdag. Burgemeester Oebele Brouwer bezocht het echtpaar vanochtend om hen met het Diamanten huwelijk te feliciteren.

Ben Schipper (5 juli 1934) en Hermien Gast (19 mei 1938) zijn geboren en getogen in het Twentse Tubbergen en ze leerden elkaar kennen via de jeugdvereniging en het zangkoor, waarvan ze beiden lid waren. ,,We kenden elkaar dus al heel lang, maar we kregen pas verkering op de dag dat Ben zijn onderwijsakte haalde’’, vertelt zij. Het echtpaar kreeg vier dochters, vijf kleinkinderen en heeft inmiddels ook twee achterkleinkinderen.

Boerendochter

Beiden zijn ze een groot deel van hun leven werkzaam geweest in het onderwijs. Hij was voor hun huwelijk al onderwijzer in Vriezenveen en later ook vijf jaar op een school in Kampen. Zij zorgde destijds voor de kinderen en deed het huishouden. Toen de kinderen wat ouder waren, ging ze studeren. ,,Ik ben een boerendochter en heb tot aan ons trouwen bij mijn ouders op de boerderij gewerkt. Toen we getrouwd waren zat ik ineens op een flat. Toen ben ik studies gaan doen, textiele werkvormen.’’

In 1965 verhuisden ze naar het noorden en gingen ze in Jubbega wonen. Hier werd Schipper hoofd van een basisschool. ,,Ze hebben ons wel gewaarschuwd van tevoren, maar het is ons heel goed bevallen. De mensen waren daar allerhartelijkst, een fijne bevolking’’, zegt hij. Zij had ondertussen de studie afgerond en ging op dezelfde school aan de slag als handwerkjuf.

Verre reizen

Toen haar echtgenoot later directeur werd van de christelijke basisschool de Fakkel in Buitenpost, werd Hermien Schipper in Kollum eerst lerares textiele werkvormen aan de Mavo en na de fusie aan het Lauwers College. Nadat ze allebei met pensioen gingen, hebben ze veel van de wereld gezien en maakten ze verre reizen naar Rusland, China en Haïti. Extra bijzonder was ook hun verblijf in Israël, waar ze in 1999 drie maanden in kibboets Nes Ammin verbleven.

Nu mogen ze in hun vrije tijd graag fietsen en gaan ze samen op fietsvakantie. Ook zijn ze beiden vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk in Buitenpost en geven ze taallessen aan vluchtelingen. Schipper mag daarnaast ook graag zingen in het Westerlauwers mannenkoor, waar hij al bijna 40 jaar lid van is.

Tevreden

Het echtpaar verkeert nog steeds in goede gezondheid. Ze doen hun eigen boodschappen en onderhouden niet alleen hun eigen tuin, maar ook die van de buren. ,,Wij zijn heel blij, tevreden en dankbaar samen.’’