Raad akkoord met half miljoen extra voor Feanster centrum

SURHUISTERVEEN - De herinrichting van het centrum van Surhuisterveen kan worden uitgevoerd volgens de plannen. De gemeente trekt er een half miljoen euro extra voor uit.

De gemeenteraad van Achtkarspelen stemde donderdagavond unaniem in met beschikbaar stellen van het extra krediet van 500.000 euro om de opknapbeurt mogelijk te maken.

Overschrijding

Met de reconstructie van het Feanster winkelhart is een totale investering van circa drie miljoen euro gemoeid. Dat is vijf ton meer dan aanvankelijk begroot. Die overschrijding van het budget viel een aantal raadsfracties rauw op het dak. Onder andere de FNP, PvdA en PVV gaven aan de nodige problemen te hebben met de ‘foute ramingen’ en het ‘bijlappen’.

Dat het centrum van Surhuisterveen – ‘een uithangbord voor de regio’ - een oppepper nodig heeft, daarover zijn alle politieke partijen het roerend eens. Dat de door de ondernemers en het dorp zelfgemaakte plannen er prachtig uitzien, staat ook buiten kijf, aldus de politiek. Maar met de budgettering had het wel wat anders gekund, stelde een flink deel van de oppositie. ,,Het is echter onomkeerbaar”, aldus Theun Nicolai (PvdA).

Trots

Wethouder Harjan Bruining gaf aan zeer content te zijn met de komende reconstructie. ,,Ik sta hier met trots, maar ook een beetje met lood in de schoenen door de kostenoverschrijding”, erkende Bruining. De wethouder vertelde dat bij de calculaties van de eerste plannen in 2017 sprake was van een lager prijsniveau. ,,De raming is voorzichtig gemaakt.” De suggestie van Harrie Graansma (PVV) om in het vervolg bij projecten de kosten op voorhand wat hoger in te schatten, zei Bruining graag te willen overnemen.

Wat betreft het budget van drie miljoen euro zei Bruining te verwachten dat dit voldoende is. ,,Ik heb er vertrouwen in dat dit het is. De markt is momenteel vrij gretig. Ik verwacht geen nieuwe tegenvallers.”

Na de Profronde

De daadwerkelijke aanpak van het centrum begint over circa een half jaar, zo is de bedoeling. Wanneer het startschot precies wordt gegeven, is nog niet bekend. In ieder geval na 21 juli, de dag dat de traditionele Profronde van Surhuisterveen wordt verreden. Naar verwachting zal de herinrichtingsklus ongeveer een jaar in beslag nemen.

De modernisering omvat onder andere nieuwe bestrating, meer beplanting en een andere indeling van het winkelerf. Ook is het de bedoeling dat het winkelerf over een grotere lengte eenrichtingsverkeer krijgt; op De Kolk vanaf het Torenplein tot aan de kruising van De Dellen met de Nije Jirden.

Verder wordt er middels een blauwe zone een beperkte parkeerduur ingesteld tijdens de openingsuren van de winkels. Een aantal raadsfracties liet blijken niet gelukkig te zijn met de invoering van de blauwe zone. De bedenkingen werden geuit door GBA en VVD.