UPDATE | Reünie Radio Release gaat niet door, uitzendingen wel

Surhuizum - Na ruim 24 jaar zou Radio Release dit weekeinde even terugkeren op FM. In verband met de regels die samenkomsten van meer dan drie personen verbieden is besloten de reünie te verplaatsen naar het weekend van 24 tot en met 27 september. De normale uitzendingen (waarbij elke dj vanaf zijn eigen studio op radiorelease.nl draait) gaan WEL gewoon door.

Van februari 1987 tot maart 1996 was Release ieder weekend in een groot deel van Noord Nederland te beluisteren. Op 10 maart 1996 viel definitief het doek voor de populaire radiopiraat. Bij de vierde inval door de toenmalige RCD werd alle apparatuur in beslag genomen. Door het bevoegde gezag werd de waarschuwing meegegeven dat bij een volgende inval zelfs de deurmatten zouden worden meegenomen.

Voor oprichters Ruud Westra en Eerde Jan Postma was deze waarschuwing voldoende om met de illegale uitzendingen te stoppen. Eerde Jan Postma: ,,De toenmalige veiling van etherfrequenties en de opkomst van commerciële radiostations brachten met zich mee dat radiopiraten als radio Release het veld moesten ruimen.”

Pogingen om een legale lokale omroep te beginnen liepen op niets uit. Westra: ,,Een lokale omroep moest een groot deel van de uitzendtijden gebruiken voor informatieve programma’s. Dat was en is niet onze passie. Onze passie is muziek draaien.”

Die passie oefenen de heren sinds 2013 samen met een achttal andere discjockeys weer uit op internet. Tijdens deze uitzendingen ontstond het idee om te proberen om zoveel mogelijk discjockeys die in de jaren 80 en 90 bij Release gedraaid hebben nog een keer bij Release te laten draaien.

,,Radio maken in de stijl van toen met muziek en medewerkers van toen”, aldus Postma. ,,Het medialandschap is met de komst van internet sinds de jaren 90 heel erg veranderd, iedereen kan overal zijn eigen playlisten op internet maken en downloaden, maar toch merken we aan onze uitzendingen dat er nog steeds een grote markt is voor ouderwetse reclamevrije radio, waarbij de muziek en de interactie met de luisteraars voorop staat.”