Speciale 'coronaboot' moet patiënten van Ameland naar Holwerd gaan varen

Personen die (mogelijk) het coronavirus met zich meedragen en naar de vaste wal moeten, worden vanaf dit weekend vervoerd door een speciale ‘coronaboot’ Veltman Marine Services van Ameland heeft een schip aangepast en ingericht voor dit bijzondere vervoer.

Het bedrijf vervoert al allerhande zaken over het water: zowel personen als goederen. „Maar dit hebben we natuurlijk nog niet eerder meegemaakt”, zegt eigenaar Richard Veltman.

Samen met Kijlstra Ambulancezorg en Regionaal Ambulancevervoer Fryslân uit Drachten werd het idee voor de coronaboot op poten gezet. Zij troffen ook op de andere Waddeneilanden maatregelen om coronapatiënten naar de wal te krijgen, maar alleen op Ameland vaart er een boot met een ‘unit’ op het schip.

Een snel schip ligt nu 24/7 paraat om patiënten naar Holwerd te varen. Bepaalde leuningen van het schip zijn afgezaagd, zodat er een brancard op het schip kan komen en er is een ‘unit’ achter op het schip geplaatst. De unit is op het schip getimmerd en er is elektriciteit aangelegd, zodat er in de unit apparatuur gebruikt kan worden.

Strikt gescheiden

Het vervoer ligt in handen van Veltman, maar met de patiënten komen de medewerkers van de maritieme dienstverlener niet in aanraking. „We houden onze medewerkers en de patiënten strikt gescheiden. Wij worden ingeseind en maken de boot klaar, dan gaan wij in onze cabine zitten. Vervolgens komen het ambulancepersoneel en de brancard met de patiënt erop aan boord. Die nemen plaats in de unit en doen de deur achter zich dicht, wanneer we in Holwerd zijn gebeurt het tegenovergestelde: eerst zij eraf en dan onze schipper.”

Natuurlijk hoopt Veltman dat het speciaal ingerichte schip niet nodig gaat zijn. „Maar als er dan een patiënt komt, kunnen we die in ieder geval veilig vervoeren.”